Beste Hondenvoer
Wat mogen honden niet eten (De Hond Niet Eten Lijst)
4.5 op 5 is tevreden
Er zijn veel producten en voedingsmiddelen die voor honden giftig kunnen zijn. Belangrijk is om ervoor te zorgden dat deze voedingsmiddelen niet worden gegeten door honden dit om te voorkomen dat ze ziek worden of zelfs overlijden. Voedingsmiddelen die onder andere giftig kunnen zijn voor honden zijn chocolade, knoflook, avocado, druiven, rozijnen, Macadamia noten, caffeine en uien. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat honden niet bij medicijnen of andere producten die giftig zijn kunnen komen. Wanneer je vermoedt dat je hond iets heeft gegeten wat giftig is, neem dan direct contact op met je dierenarts.
Wat mogen honden niet eten
Een aantal voedingsmiddelen kunnen voor honden als ze ervan eten zeer giftig zijn. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat honden niet bij deze voedingsmiddelen kunnen komen, omdat ze kunnen zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen en in het ergste geval zelfs dodelijk kunnen zijn. In deze voedingsmiddelen zit een stof die van een hond de werking van het zenuwstelsel kan verstoren en tot verlamming en ademhalingsproblemen kan leiden. Een ander voedingsmiddel dat voor honden giftig kan zijn bevat een stof dat de bloedstolling kan verstoren. Dit kan tot bloedingen en zelfs de dood leiden.

Chocolade
Chocolade kunnen honden niet verteren en dit kan voor hen giftig zijn. In chocolade zit de stof theobromine en dit kan bij honden leiden tot problemen met de spijsvertering, hartproblemen en zelfs de dood. In een hondenlichaam wordt de stof theobromine langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam en hierdoor is het voor de hond schadelijk en voor de mens niet. Net als cafeïne behoort theobromine tot de methylxanthines. Door de maag en darmen wordt na het eten van chocolade methylxanthines opgenomen en gaan naar de lever via de bloedbaan. De methylxanthines worden in de lever verwerkt en vervolgens worden via de urine de afvalstoffen uitgescheiden. Het uitscheiden van de afvalstoffen wordt moeilijker omdat tijdens hun weg naar buiten de afvalstoffen opnieuw worden opgenomen in de bloedbaan (vanuit de darm en de blaas). Verschijnselen van een chocolade vergiftiging worden door methylxanthines veroorzaakt. Pas vanaf 1 uur tot 4 uur na inname van chocolade kunnen de verschijnselen optreden, maar soms zijn pas na 6 uur tot 12 uur de verschijnselen waarneembaar. De hond zal bij een milde vergiftigingsverschijnselen diarree krijgen en gaan braken. Dit komt omdat methylxanthines op de darmspieren een ontspannende werking hebben. Een hond kan ook meer gaan plassen en drinken, omdat methylxanthines het plassen bevorderd (dit heet ook wel diuretisch effect). Bij een ergere chocolade vergiftiging zal de hond onrustig en geëxciteerd (opgewonden) worden. Honden kunnen last krijgen van hartkloppingen, epileptische aanvallen en spierrillingen. Dit komt omdat methylxanthines het centraal zenuwstelstel maar ook samentrekking van de skeletspieren en hartspier stimuleert. Er kan in een later stadium van de vergiftiging een tekort aan kalium in het bloed ontstaan (hypokalemie) en er kan zich een ontsteking van de alvleesklier ontwikkelen (pancreatitis) dit komt door het hoge vetgehalte in chocolade. Als gevolg van hartritmestoornissen en ademhalingsproblemen kunnen honden helaas komen te overlijden. Daar is het altijd belangrijk ervoor te zorgen dat honden geen chocolade eten. Heb je het vermoeden dat jouw hond chocolade heeft gegeten neem dan direct contact op met je dierenarts.

Zoetstoffen
Voor honden kunnen sommige zoetstoffen giftig zijn en moeten daarom vermeden worden. Bijvoorbeeld aspartaam is een zoetstof die veel in light frisdranken en dieetproducten voor mensen wordt gebruikt, maar deze stof kan voor honden giftig zijn en kan leiden tot problemen met de spijsvertering, nervositeit en in het ergste geval zelfs de dood. Een andere zoetstof die vaak in tandpasta, kauwgom en bepaalde zoete producten voor mensen wordt gebruikt is Xylitol. Dit kan ook giftig zijn voor honden en kan tot een snelle daling van de bloedsuikerspiegel leiden, en dit kan weer leiden tot neurologische problemen en zelfs de dood. De zoetstoffen, acesulfame, malitol en sorbitol staan te boek als ongevaarlijk, maar deze zoetstoffen worden vaak met xylitol gecombineerd. Bij je hond kan een kleine dosis xylitol al tot zoetstofvergiftiging leiden. Zoetstoffen die we ook wel synthetische suikervervangers of zoetmakers noemen zitten onder andere in 'light'- en 'zero'-producten maar worden ook steeds vaker in standaard producten gebruikt. Het kan in van alles zitten zoals bijvoorbeeld yoghurt, koekjes en sapjes. Je kunt er dus het beste van uitgaan dat voedsel dat gemaakt is voor mensen nooit goed is voor je hond. Hoe herken je een zoetstofvergiftiging wanneer je hond maar een kleine dosis xylitol binnenkrijgt, zijn lichaam reageert hier al op met een sterk verhoogde insulineproductie. Zijn bloedsuikerspiegel verlaagt hierdoor enorm. Binnen een uur kunnen de symptomen hiervan al optreden:
- braken
- zwakte/slapte van het lichaam
- toevallen (epilepsie)
- leverfalen
- bloedstolling stoornissen
- coma
Als je hier niet snel genoeg op reageert, kan de hond zelfs overlijden aan een zoetstofvergiftiging. Raadpleeg een dierenarts als je twijfelt of een bepaalde zoetstof voor honden veilig is.

Uien
In prei en uien zitten stoffen die voor honden giftig kunnen zijn. Deze stoffen kunnen bij honden leiden tot anemie (bloedarmoede) en problemen met de spijsvertering. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat honden geen prei of uien eten. Waneer je je hond huisgemaakte maaltijden te eten geeft zorg er dan voor dat deze groenten niet aanwezig zijn in het eten. In uien zitten giftige stoffen deze heten disulfiden en thiosulfaten. Honden hebben in tegenstelling tot ons het nodige enzym niet om deze stoffen af te breken. Deze schadelijke stoffen zitten niet alleen in uien maar ook in lente-ui, prei, look en bieslook zijn deze stoffen teug te vinden. Deze stoffen veroorzaken tal van aandoeningen die door schade aan rode bloedcellen ontstaan. Met andere woorden zorgen uien ervoor dat rode bloedcellen kwetsbaar worden en beschadigen sneller. Rode bloedcellen bevatten hemoglobine hiermee transporteren zij zuurstof door het lichaam heen. Je hond krijgt bloedarmoede wanneer zij niet meer hun werk kunnen doen. Heb je het vermoeden dat je hond iets heeft gegeten waar deze stoffen inzitten neem dan direct contact op met je dierenarts.
Macadamianoten
Voor honden kunnen macadamia noten giftig zijn en kunnen tot problemen met de spijsvertering, temperatuurregulatie en zelfs de dood leiden. Binnen twaalf uur na het eten van deze noten kunnen bij honden sloomheid en braken optreden. De lichaamstemperatuur kan daarnaast omhoog schieten, de hond wordt in de achterpoten zwak en kan een zogenaamde dronkenmansgang gaan vertonen. Vaak ontstaan de symptomen na een inname van ongeveer 20 gram macadamianoeten per kilogram lichaamsgewicht. Deze symptomen verdwijnen gelukkig meestal binnen 24 tot 48 uur vanzelf en is er sprake van een volledig herstel. Het is aan te raden om de hond door een dierenarts te laten braken als je ziet dat jouw hond een hoeveelheid macadamianoten heeft opgegeten. De schade hoeft niet alleen veroorzaakt te worden door hele noten maar let ook op met koekjes en andere snacks waarin deze noten zijn verwerkt. Heb je het vermoeden dat jouw hond macadamianoten heeft gegeten, neem dan direct contact op met je dierenarts.
Knoflook
Knoflook kan voor honden giftig zijn en kan tot problemen met de spijsvertering en anemie (bloedarmoede) leiden. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat honden geen knoflook eten. Wanneer je je hond huisgemaakte maaltijden te eten geeft zorg er dan voor dat er geen knoflook in het eten zit. De giftige dosis is erg afhankelijk van de soort Alium, bereidingswijze (gekookt, gedroogd of rauw), groeiomstandigheden en het diersoort dat de knoflook heeft gegeten. Onbekend is nog welke soort knoflook het meest toxisch is. Bij dieren blijkt zowel vers als gedroogd plantmateriaal, puur of verwerkt in gerechten of voedingsproducten vergiftigingsverschijnselen te kunnen geven. Het is onduidelijk waarin de hoeveelheid inname van knoflook giftig wordt. Er zijn bronnen die aangeven dat een inname van Allium-soorten van meer dan 0,5% van het lichaamsgewicht kan zorgen voor symptomen. Uit veiligheidsoverwegingen zou bij honden en katten elke inname met behandeling moeten worden gestart. Door acute en chronische blootstelling kan vergiftiging ontstaan. Binnen 24 uur na ingestie kunnen symptomen optreden, maar meestal zijn ze pas na enkele dagen zichtbaar. De alliine en disulfides allicine brengen aan hemoglobine in de rode bloedcellen schade toe, hierdoor worden deze afgebroken en afgevoerd. Vervolgens veroorzaakt dit bloedarmoede. Veel van de symptomen zijn het gevolg van de afbraak van rode bloedcellen, deze zijn onder andere: diarree, verminderde eetlust, bleke of gele slijmvliezen, snellere hartslag, sufheid, stuiptrekkingen, slapte, versnelde ademhaling, uiengeur op de adem, buikpijn en braken. Er kan verder nog roodverkleuring van de urine optreden. Neem altijd onmiddellijk contact op met je dierenarts als je vermoed dat je hond knoflook heeft gegeten.
Avocado
Avocado kan voor honden giftig zijn en leiden tot spijsverteringsproblemen. Hoewel de schil en de pit het meest giftig zijn van de avocado kan het vlees van de avocado als het in grote hoeveelheden wordt gegeten ook problemen veroorzaken. In avocado's zit de giftige stof persine. Voor veel dieren is Persine gevaarlijk, waaronder schapen, paarden, geiten, koeien en vogels. Honden schijnen er resistent tegen te zijn, maar dit houdt niet in dat jouw hond immuun is. Wanneer honden grote hoeveelheden avocado binnen krijgen, zullen zij van persine de giftige effecten kunnen ervaren. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat honden geen avocado binnen krijgen.
Alcohol
Omdat alcohol giftig is voor honden mogen ze dit niet drinken. Het kan tot verminderde coördinatie, braken, ademhalingsproblemen en stoornissen aan het centrale zenuwstelsel, coma en zelfs de dood leiden. Belangrijk is dus om je hond uit de buurt van alcoholische drankjes te houden. Zorg er voor dat honden geen alcohol binnen krijgen. Neem direct contact op met je dierenarts als je het vermoeden hebt dat je hond alcohol heeft gedronken.
Druiven / Rozijnen
Voor honden kunnen druiven en rozijnen giftig zijn en kunnen tot problemen met de nieren leiden. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat honden geen rozijnen of druiven op eten. Rozijnen en druiven zijn namelijk voor je hond giftig. Geef je hond daarom ook geen krentenbollen of rozijnenbrood. Je hond overleeft een enkele rozijn of druif nog wel, maar grote hoeveelheden kunnen dodelijk zijn. Meestal treden de symptomen binnen 24 uur op. De hond gaat braken, waarbij in het braaksel vaak nog de resten te zien zijn van de onverteerde rozijnen of druiven. Veel honden hebben ook last van vrijwel geen eetlust en diarree. Je hond kan naast slaperigheid en sloomheid ook last krijgen van uitdrogingsverschijnselen. De hond gaat minder plassen en als dit helemaal stopt zullen er nierfalen optreden.

Caffeine
Cafeïne is ook een stof die voor honden giftig kan zijn en kan tot spijsverteringsproblemen, hartproblemen en zelfs de dood leiden. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat honden geen producten die cafeïne bevatten binnenkrijgen zoals thee, koffie, frisdranken, energiedranken, chocolade en bepaalde medicijnen. Grote hoeveelheden cafeïne hebben op het hart van je hond een slechte invloed. Heb je het vermoeden dat je hond cafeïne heeft binnengekregen neem dan direct contact op met je dierenarts.
Gist
Voor honden kan gistdeeg giftig zijn en kan tot spijsverteringsproblemen, bloedsuikerdaling en zelfs de dood leiden. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat honden geen gistdeeg opeten. In de maag van de hond kan gistdeeg ook uitzetten en dit kan tot een blokkade van de maag of maagbloedingen leiden. Gistdeeg dat even staat te rijzen in de kamer kan worden ontdekt en opgegeten door je hond. Het deeg rijst door de warmte in de hondenmaag, waardoor de maag drukt tegen het middenrif en je huisdier krijgt hierdoor ademhalingsproblemen.
Voorkom dat een hond iets giftigs eet
Een aantal manieren om te voorkomen dat een hond iets giftigs eet is:
- Zorg ervoor dat honden geen toegang hebben tot potentieel giftige voedingsmiddelen zoals chocolade, knoflook, uiten, rozijnen, druiven en avocado.
- Houd de woonkamer en andere ruimtes in huis netjes en opgeruimd en zorg ervoor dat honden niet bij afvalbakken of andere plekken waar eventueel giftig voedsel te vinden is kunnen komen.
- Zorg ervoor dat honden niet bij medicijnen of andere giftige producten kunnen komen.
- Geef honden alleen voedsel en snacks die speciaal zijn bedoeld voor honden.
- Raadpleeg altijd eerst je dierenarts alvorens je jouw hond nieuw voedsel of snacks geeft, zeker als je twijfelt of iets veilig is.
Neem altijd direct contact op met je dierenarts als je het vermoeden hebt dat je hond iets giftigs heeft gegeten. Hoe sneller een behandeling wordt gestart hoe groter de kans op herstel.
Veelgestelde vragen over een wat honden niet mogen eten
Een aantal voedingsmiddelen die voor honden giftig kunnen zijn zijn onder andere chocolade, knoflook, augurken, avocado's, macadamia noten, xylitol (dit is een zoetstof die vaak in kauwgom en andere zoetwaren wordt gebruikt), cafeïne, alcohol en uien. Belangrijk is om gezondheidsproblemen te voorkomen deze voedingsmiddelen buiten bereik van honden te houden.
Heb je het vermoeden dat jouw hond een giftig voedingsmiddel heeft opgegeten, neem dan altijd direct contact op met je dierenarts. Je kunt ook proberen om je hond te laten overgegeven door een oplossing te geven van water en maïzena maar dit moet alleen onder toezicht van een dierenarts worden gedaan.
Hoewel sommige menselijke voedingsmiddelen veilig zijn om te geven aan honden, is het in het algemeen beter om speciaal samengesteld hondenvoer aan honden te geven om ervoor te zorgen dat ze voedingsstoffen die ze nodig hebben binnen krijgen. Het geven van te veel menselijk voedsel aan honden kan tot gezondheidsproblemen en gewichtstoename leiden.