Bestekooptest.nl / Baby & Kind, Beste billendoekjes / Wat heb ik nodig om een luier te verschonen?

Wat heb ik nodig om een luier te verschonen?

Laatste wijzing op januari,2023 door Sabrina

4.5 op 5 is tevreden

Het verschonen van luiers kan in het begin wat onwennig zijn. Geen wonder dat je waarschijnlijk geen ervaring hebt met het verschonen van luiers omdat je kindje nog zo klein is. Je kraamhulp laat je stap voor stap zien hoe je de luier van je baby verschoont. Het kan ook handig zijn om thuis het een en ander klaar te hebben voordat je aan het echte werk begint om het verschonen wat makkelijker te maken. Wij hebben dit voor je op een rijtje gezet en geven wat tips wat je nodig hebt om een luier te verschonen. 

Dit heb je nodig om een luier te verschonen

De ene keer ruik je het van kilometers ver, een andere keer kijkt je baby ineens heel moeilijk en wordt rood. Je weet dus al hoe laat het is... het is misschien niet het leukste om te doen als kersverse ouder, maar luiers verschonen is een must, en moet ook nog eens vaak worden gedaan! Wanneer je jouw baby van een schone luier wilt voorzien is een goed begin het halve werk. Het is handig om de volgende spullen binnen handbereik klaar te leggen als voorbereiding op het verschonen van de luier van je baby:

Wat nodig om een luier te verschonen?

Luiers

Luiers worden gebruikt om van een baby de urine en ontlasting op te vangen. Luiers zijn van een absorberend materiaal gemaakt, zoals synthetische vezels of katoen en zijn in verschillende maten verkrijgbaar zodat ze passen bij de grootte en leeftijd van de baby. Luiers zijn eenvoudig te vervangen en te verwisselen, wat het voor ouders van jonge kinderen een zeer populaire keuze maakt. Luiers zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, zoals doekluiers, luierbroekjes en voorgevormde luiers. 

Billendoekjes

Doekjes die speciaal zijn gemaakt om de billen van een baby te reinigen zijn billendoekjes. Ze zijn van een zachte, absorberende stof, zoals synthetische vezels of katoen gemaakt en vaak bevatten ze een vochtinbrengende lotion of een ander product om de babyhuid te verzachten en te hydrateren. Vaak worden tijdens het verschonen van een luier billendoekjes gebruikt, omdat ze eenvoudig te gebruiken zijn en de babyhuid schoon en zacht houden. Ook zijn sommige billendoekjes met extra producten verrijkt, zoals kamille, of aloë vera dit kalmeert en verzorgt de huid van de baby. 

Zinkzalf

Een crème die wordt gebruikt om de babyhuid te verzorgen en te beschermen is zinkzalf. De zalf bevat zinkoxide en is een stof die helpt om de huid te kalmeren en te hydrateren. Vaak wordt zinkzalf gebruikt om de babybilletjes tegen luieruitslag te beschermen, omdat het de huid van de baby tegen vocht en irritatie beschermt. Ook kan zinkzalf gebruikt worden om andere delen van de huid te verzorgen, zoals het gezicht en handen. Zinkzalf is eenvoudig bij drogisterijen en apotheken verkrijgbaar en is in de meeste gevallen veilig op de huid van een baby te gebruiken. 

Babypoeder

Een poederachtig product dat wordt gebruikt om de babyhuid te verzachten en te beschermen is babypoeder. Vaak bevat het poeder een mengsel van klei, talk en andere stoffen die ervoor zorgen dat de huid wordt gekalmeerd en gehydrateerd. In de meeste gevallen wordt babypoeder gebruikt om de billen van een baby tegen luieruitslag te beschermen, omdat het de huid droog houdt en helpt bij het verminderen van irritatie en vocht. Ook kan het poeder worden gebruikt voor verzorging van andere delen van de huid, zoals het gezicht en de voeten. Babypoeder is eenvoudig verkrijgbaar bij drogisterijen en apotheken en is in de meeste gevallen veilig om op een babyhuid te gebruiken. 

Aankleedkussen

Een aankleedkussen is een kussen dat speciaal is ontworpen om tijdens het verschonen van de luier een baby op te tillen en om bij het aankleden van de baby te helpen. Vaak is een aankleedkussen van zachte, vochtabsorberende stof gemaakt en is deze vormgegeven om het eenvoudig te maken om de baby op te tillen en te ondersteunen. Om te voorkomen dat de baby van het kussen valt of rolt zijn aankleedkussens vaak van randen of leuningen voorzien. Er zijn aankleedkussens die zijn voorzien van opbergvakken of zakken waar luiers, doekjes en andere babybenodigdheden in kunnen worden opgeborgen. Een aankleedkussen kan voor ouders of verzorgers van jonge kinderen een erg handig hulpmiddel zijn.

baby aankleedkussen

Luieremmer

Een container waarin gebruikte luiers kunnen worden opgeborgen tot ze weggegooid of gewassen kunnen worden heet een luieremmer. Het is een hygiënische manier om luiers op te bergen tot ze klaar zijn om verwerkt te worden en dit kan helpen om de geur van gebruikte luiers te beperken. Er zijn verschillende soorten luieremmers te verkrijgen, waaronder modellen die van een speciaal afsluitbaar systeem om de geur te beperken gebruik maken, of die met een speciale afvalzakken die gemakkelijk vervangen kunnen worden werken. Sommige luieremmers zijn van een mechanisme voorzien dat de luiers afvreet of oplost, wat het verwijderen en verwerken van de luiers aanzienlijk makkelijker maakt. 

Schone kleertjes

Baby's hebben regelmatig ongelukjes, luiers kunnen soms doorlekken of tijdens het verschonen plast je kindje. Het is daarom altijd aan te raden om wat schone kleertjes bij de hand te houden. Het is dus altijd handig om een setje schone kleertjes klaar te hebben liggen. Als er sprake is van een ongelukje heb jij binnen handbereik schone kleertjes liggen, je kunt maar beter goed op alles voorbereid zijn. 

Speelgoed

Soms kan het handig zijn om tijdens het verschonen je kindje af te leiden. Gebruik hiervoor een speeltje of hang een mobiel boven de commode. Sommige baby's hebben aan luierwissels een hekel. Ze huilen en schreeuwen als je ze een schone luier probeert aan te doen. Herken je dit? Dan ben je vast wel eens ten einde raad. Een luier verschonen wil je zo snel mogelijk gedaan hebben. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ze af te leiden. Voor wat afleiding kun je je baby een speeltje geven, bij voorkeur speelgoed dat geluid maakt, dit zorg voor een extra afleiding.

Wanneer of hoe vaak moet je een luier verschonen?

Regelmatig luiers verversen is belangrijk om te voorkomen dat de babyhuid geïrriteerd raakt of uitslag krijgt. Aanbevolen wordt om zodra de luier vol of nat geworden is deze te verversen. Dit kan voor een pasgeboren baby ongeveer iedere twee tot drie uur zijn, hoewel dit aantal naarmate de baby groeit en minder vaak plast kan afnemen. Ook is het aan te raden om voordat het kind gaat slapen de luier te verschonen, zodat het comfortabel en droog kan liggen. Als je merkt dat de huid van je baby geïrriteerd of rood is, moet je vaker de luier verschonen om de huid de tijd te geven om te ademenen en deze weer goed kan genezen. 

Wanneer of hoe vaak moet je een luier verschonen?

Veelgestelde vragen over een luier verschonen

Welke luiers voor de nacht?

Er zijn luiers voor de nacht beschikbaar in verschillende maten en deze bieden de hele nacht extra bescherming dankzij de sterker absorberende kern. Voor een betere mentale en fysieke ontwikkeling van je kindje kan je vanaf 8 maanden gebruik maken van luierbroekjes. 

Hoe luier verschonen?

Volg deze stappen om een luier te verversen:

  1. Zorg ervoor dat de werkplek schoon is: Maak de plek waarop je de luier gaat verversen met een doek of een vochtige doek schoon. 
  2. Vervolgens maak je het kind schoon: gebruik hiervoor een vochtige doek of een billendoekje om het gebied rond de billen van het kind schoon te maken. Wanneer de luier zeer vies is, kun je ook om het gebied te wassen gebruik maken van een milde babyzeep. Zorg er wel voor dat het kind droog is voordat je een nieuwe luier aan doet. 
  3. Verwijder de luier door de luier los te maken en deze voorzichtig te verwijderen, terwijl je er voor zorgt dat de ontlasting en het vuil niet wordt verspreid. 
  4. Maak het kind droog: Gebruik een droge, schone of een handdoek om het gebied rond de billen droog te maken. 
  5. Plaats de nieuwe luier: Zorg ervoor dat de luier goed uitgevouwen is en leg deze onder het kind. De luier maak je vast aan de zijkanten, zodat hij niet kan lekker of verschuiven. 
  6. Kleed het kind aan: Wanneer het kind oud genoeg is om te kruipen of te lopen, kan je hem of haar aankleden zodat het kind zich vrijer kan bewegen. Is je kind nog te jong om zelfstandig te bewegen kun je het met kleding aankleden of een slaapzak die voor de leeftijd geschikt is. 
  7. Maak de werkplek schoon: Maak de plaats waar je de luier hebt verschoond opnieuw schoon met een doek of een vochtige doek om achterblijven van bacteriën te voorkomen. 

Zorg ervoor dat je de luiers op de juiste manier weggooit of wordt gerecycled en was vervolgens je handen grondig na het verschonen van een luier om te voorkomen dat je jezelf of andere met bacteriën besmet. 

Wanneer luier verschonen?

Zodra een luier vol of nat is wordt aanbevolen om de luier te verschonen. Bij een pasgeboren baby kan dit ongeveer iedere twee tot drie uur het geval zijn, hoewel dit aantal kan afnemen naarmate de baby groeit en minder vaak plast. 

Geschreven Door

Ondertussen is onderzoeken en producten testen mijn hobby geworden. Een miskoop is snel gemaakt en verdiept zich daarom samen met mijn collega's in verschillende producten voor in en rondom het huis.