Beste snoeischaar voor olijfbomen

Bestekooptest.nl / Beste Snoeischaar, Tuin & Klussen / Wanneer olijfboom snoeien

Wanneer olijfboom snoeien (en Hoe)

Laatste wijzing op december,2022 door Sabrina

4.5 op 5 is tevreden

Olijfbomen zijn productieve bomen ze brengen olijven voort. Om olijven te laten rijpen, hebben ze licht en warmte nodig. Olijfbomen worden vaak verkocht in de vorm van een treurwilg en vormen een ronde bol met veel knoppen. De binnenste takken krijgen weinig tot geen licht en zullen stikken. Laat dus eerst de takken groeien en volg daarna onderstaande tips om uw olijfboom te snoeien. Een goed gesnoeide olijfboom heeft horizontale takken zonder zijtakken die dichtbij de stam groeien.

Olijfbomen (Olea europaea) kunnen na de winter gesnoeid worden. Dit dient grondig te gebeuren. Deze prachtige boom met dikke stam zorgt voor een gezellige sfeer in de tuin. "Alsof je op vakantie bent"
De olijfboom is een zuidelijke wilg en een mooie en stevige boom voor in de tuin. Olijfbomen kunnen heel oud worden als je ze goed snoeit. Door de olijfboom goed te snoeien kun je er heel lang plezier van hebben. 

Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Snoeien kan het beste na de wintermaanden in maart of april. Herfstsnoei wordt niet aanbevolen. Vanaf april lopen de olijven weer uit, waardoor je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom te maken hebt. Bovendien zijn de bomen na de winter kaal, zodat je precies kunt zien wat je doet. Na de winter kunnen de takken in grote hoeveelheden worden gesnoeid en snoeien in de herfst is niet aan te raden. Hierdoor blijft het bladerdak compact en blijven de takken fris, jong en krachtig. Zonder snoei worden de uiteinden van de takken steeds dunner en wordt de onderkant kaal, wat geen mooi gezicht is. Voor snoeien moet je niet bang zijn, snoeien = groei en is in dit geval belangrijk. Onjuist snoeien is onmogelijk en zelfs een volledig kale olijfboom ziet er binnen enkele weken tot maanden weer als nieuw uit! Oude, verweerde olijfbomen ontkiemen nieuwe scheuten aan hun stam. Je kunt ze het beste terugsnoeien om de oude sierstam uit het zicht te houden. Als de olijfboom een bolvorm op de stam heeft, kun je hem na de winter terugsnoeien tot een compacte bol. Ook in de zomer kun je weer snoeien. Zo behoud je de mooie ronde vorm.

Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Wanneer moet je een olijfboom snoeien?

Hoe olijfboom snoeien?

Verwijder dorre takken en dood hout. Zorg er altijd voor dat het hart van de boom voldoende zonlicht krijgt. Knip alle takken die in de weg zitten af. Snoei ook snelgroeiende verticale takken weg. De horizontale takken kun je het beste zo leeg mogelijk laten om de vorm mooi te houden. Trim ongeveer een derde van de kroon. Het volgende werkt ook: trim tot de gewenste vorm en wees niet bang om te veel te trimmen. De snoei groeit, dus er komen snel weer verse takken aan. In de zomer kun je ook wat lelijke takken wegsnoeien. Soms groeit er een kleine tak uit de onderste stengel, die ook wordt verwijderd.

De ideale vorm voor een olijfboom is een stam waar je met een beetje fantasie een vogelnest van kunt maken. Je kunt een olijfboom snoeien door onze tips te volgen:

Hoe olijfboom snoeien?

Hoe olijfboom snoeien?

Olijfboom snoeien september

September is zeker niet de beste maand om je olijfboom te snoeien. De beste tijd om olijfbomen te snoeien is eind maart tot begin april. Er is dan nog weinig kans op strenge vorst, waarna de olijven weer gaan uitlopen. Als je in die periode snoeit, krijgen je olijven het langste groeiseizoen. Bij vorst wordt het zeker afgeraden om niet snoeien. In de zomer kun je de langste takken inkorten om de olijven in vorm te houden en de kleine olijven te behouden. Doe dit uiterlijk in september zodat de nieuwe scheuten die na het snoeien verschijnen in de winter voldoende uitharden.

Olijfboom snoeien Oktober

Heb je in de zomer de lange scheuten van de olijfboom niet teruggesnoeid? Doe dit dan nog niet even snel in de herfst maar wij raden aan om dit te doen als de herfst voorbij is en dit te doen in het voorjaar. Een olijfboom snoeien in Oktober wordt niet aangeraden. Het duurt in de herfst nog langer voordat een wond van het snoeien geneest. Een olijfboom is gevoeliger voor de winter omdat het een mediterrane plant is. Je snoeit dus voor de zekerheid niet in Oktober want de kans bestaat dat het dan écht te koud is. 

Olijfboom snoeien zomer

Wanneer kan je het beste je olijfboom snoeien? Je kunt dit het beste doen in maart-aprilt. Je kan een olijfboom zeker ook wel in de zomer snoeien, mocht je het in het voorjaar zijn vergeten. Het resultaat van snoeien is een boom met een nog kale hoofdtak en enkele zijtakken die na verloop van tijd weer aangroeien. Je olijfboom snoeien in de zomer zal goed reageren op deze grondige snoeibeurt.

Olijfboom snoeien Juni

Olijfbomen zijn taaie overlevers en kunnen goed gesnoeid worden. Snoeien kan het best worden gedaan in maart-april na de winter. Je kunt het beste een periode kiezen waarin er geen nachtvorst meer is en je zou de olijfboom dus kunnen snoeien in juni. 

Olijfboom snoeien Voorjaar

Het voorjaar, maart en april, is de beste tijd om een olijfboom te snoeien. Hoewel we aanraden om het in het voorjaar te doen komt het moment niet zo heel precies. Je kunt het bij bewolkt weer doen, maar het is ook geen probleem om het bij zonnig weer te doen omdat olijfbomen goed tegen de zon kunnen. Een olijfboom snoeien doe je in een paar eenvoudige stappen. Hieronder vind je enkele tips.

Tip 1: Hoe olijfboom snoeien

Gebruik bij het snoeien een scherpe tang of een snoeischaar. Verwijder eerst al het dode hout. Verwijder verticale en takken die naar binnen zijn gegroeid. Snoei ook de takken onderaan de stam helemaal terug. De horizontaal groeiende takken blijven dan behouden. Doorbuigende takken kort je vanaf de buitenkant af. Zo behoudt je boom de karakteristieke takken van de olijfboom.

Om er zeker van te zijn of je de juiste vorm behoudt, houd je soms even afstand bij het snoeien en zo kan je goed kijken hoe de vorm van de boom is. Omdat olijfbomen vaak worden verkocht in de vorm van een knotwilg, moet het snoeien ervoor zorgen dat zonlicht alle takken bereikt, anders verstikken ze.

Tip 2: Verwaarloosde olijfboom snoeien

Wanneer je een verwaarloosde olijfboom hebt dan is snoeien zeker een goed idee. In het voorjaar moet je de olijfboom bij snoeien. Er kan niet veel mis gaan. Haal van de verwaarloosde olijfboom van de dunste takjes de laatste twintig centimeter. De olijfboom krijgt de neiging om weer frisse nieuwe bladeren aan te maken. Zo maak je de olijfboom weer mooi en fris. Als het helemaal goed gaat, krijg je een boom die mooi bloeit in het voorjaar en die vervolgens ook echte vruchtjes produceert.

Een verwaarloosde olijfboom moet extra worden verwend. Je kan dit doen door speciale mest toe te dienen in het voorjaar. Ook moet je hem extra veel water geven. Alleen regen is niet genoeg. Gemiddeld heeft een olijfboom als het warm is per week zeker twee emmers water nodig. Gooi dit nu niet in een keer over de olijfboom heen maar dien het met een gieter langzaam rond en boven de stam van de olijfboom.  

Tip 3: Kleine olijfboom snoeien

Een kleine olijfboom snoeien gaat eigenlijk hetzelfde als grotere olijfbomen. Een kleine olijfboom groeit en zul je hem op tijd moeten verpotten als de pot waar hij in staat te klein wordt. Kies dan voor een pot die 20% groter is dan de pot waar hij nu in staat. Je zorgt dan voor voldoende ruimte en zo kan de olijfboom verder ontwikkelen. 

Olijfbomen moeten altijd in vochtige grond staan. Als de olijfboom op een plek staat met veel zonlicht, zal hij ook veel water verdampen. Je zal de olijfboom in de zomer hoogstwaarschijnlijk 2 tot 3 keer per week water moeten geven. Dit is zeker zo als de olijfboom in de volle zon staat. 

Kleine olijfboom snoeien

Kleine olijfboom snoeien

Veelgestelde vragen over een olijfboom snoeien

Hoe kort mag je een olijfboom snoeien?

Knip alle takken weg die in de weg zitten. Snoei ook snelgroeiende verticale takken weg. De horizontale takken kun je het beste zo leeg mogelijk laten om de vorm mooi te houden. Trim ongeveer een derde van de kroon.

Hoe vaak moet je een olijfboom snoeien?

Als een olijfboom niet wordt gesnoeid, blijven de takken groeien, maar worden ze aan de basis kaal. Daar wordt de olijfboom niet mooier van, daarom adviseren wij een jaarlijkse snoeibeurt. Wees niet bang om te veel te snoeien, hoe meer je snoeit, hoe sneller de olijfboom zal groeien.

Welke maand olijfboom snoeien?

Het beste kan je de olijfboom na de winter in maart en april snoeien. Snoeien in de herfst wordt niet aanbevolen. Vanaf april loopt de boom weer mooi uit, zodat je niet lang met een grondig gesnoeide olijfboom te maken hebt. De boom is na de winter bovendien kaal en hierdoor kan je goed zien wat je doet. 

Geschreven Door

Ondertussen is onderzoeken en producten testen mijn hobby geworden. Een miskoop is snel gemaakt en verdiept zich daarom samen met mijn collega's in verschillende producten voor in en rondom het huis.