Beste product tegen vocht
Vocht in huis bestrijden
4.5 op 5 is tevreden
Vochtproblemen in huis worden in veel gevallen veroorzaakt door onvoldoende ventilatie. Gemiddeld produceert een gezin zo'n 10 liter vocht bij dagelijkse bezigheden. Daarnaast kunnen verschillende bouwkundige problemen ook de oorzaak zijn van vocht in huis. In huis kun je last hebben van vochtproblemen zoals vochtplekken, behang dat loslaat en schimmels op de muur en hier wil je natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Voordat je een vochtprobleem kunt verhelpen, moet je eerst de oorzaak achterhalen. Vochtproblemen in huis kunnen verschillende oorzaken hebben, die allemaal om een andere aanpak vragen.
Hoe herken je een vochtprobleem?
Hoe weet je dat je te maken hebt met een vochtprobleem? Er zijn enkele visuele tekenen dat er direct vocht in je huis aanwezig is. je merkt het aan:
- Condens op de ramen en andere koude oppervlakken die niet snel wegtrekt
- Zwarte schimmelvlekken of witte aanslag op de muren, het plafond, …
- Muffe en onfrisse geur
- Afbladderende verf, loskomend behang, beschadigd pleisterwerk, …
- Grote, verkleurde vochtvlekken op de muren
- Loskomende plinten, schade of verkleuring aan je vloerbekleding
- Vochtdruppels in de hoeken van de kamer
- Hoger verbruik van energie
Wat doen tegen vocht in huis
De oorzaak van vochtproblemen in huis kan echter hardnekkiger zijn dan soms wordt gedacht. Helaas moet je er echt iets aan doen. Vocht is niet alleen slecht voor je gezondheid, het kan je ook geld kosten. De energierekening gaat omhoog omdat er meer gestookt moet worden. Vochtige muren zorgen ervoor dat warmte sneller het huis verlaat. Gelukkig zijn er oplossingen die vochtproblemen in huis blijvend kunnen oplossen en in de toekomst kunnen voorkomen.

Hoe je vocht in huis moet bestrijden
Tip 1: Gebruik een luchtontvochtiger
Heb je last van een muffe geur, condens op de ramen, schimmel in je badkamer of water in je kruipruimte? Tekenen dat het huis te vochtig is. Het is tijd om te handelen. Een ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Is de luchtvochtigheid bij jou hoger dan kan een luchtontvochtiger helpen deze te verlagen en op peil te houden. Een luchtontvochtiger draagt bij aan een gezond binnenklimaat.

Hoe je vocht in huis moet bestrijden Gebruik een luchtontvochtiger
Tip 2: Luchtroosters open zetten
Voor een gezond binnenmilieu en de regulatie van de luchtvochtigheid in huis is ventilatie van de woning een van de belangrijkste voorwaarden. Door enkele aanpassingen aan de woning te doen kan de natuurlijke aan- en afvoer van lucht in de woning aanzienlijk worden verbeterd. Hierdoor wordt vocht uit het huis verwijderd. Het is onmogelijk om te ventileren zonder warmte te verliezen, maar het is erg belangrijk voor je gezondheid.
Open altijd het ventilatierooster: dit is nodig voor luchttoevoer en -afvoer. Als je klapraampjes hebt, laat ze dan op een kier staan als je thuis bent. Reinig het rooster minimaal één keer per jaar grondig met een borstel of stofzuiger. Soms kun je de kap verwijderen en het met een sopje schoonmaken.
Tip 3: Gebruik je mechanische ventilatiesysteem
Als er een mechanische ventilatie beschikbaar is, gebruik deze dan en zet deze nooit uit. Zorg er ook voor dat je het systeem elke 5 jaar controleert en reinigt. Het is erg belangrijk om de filters van het ventilatiesysteem regelmatig schoon te maken en na verloop van tijd volledig te vervangen. Zorg voor extra ventilatie (bijvoorbeeld door een extra raam open te zetten of het ventilatiesysteem op de hoogste stand te zetten) als je aan het koken, douchen en klussen bent in huis en als er veel mensen zijn. Daarnaast moet je je houden aan de volgende algemene regels:
Ventileer de kamer door de ramen minimaal 15 tot 30 minuten per dag open te zetten. Je denkt misschien: als ik de ramen openhoud, verspil ik energie maar het tegendeel is juist waar. In een goed geventileerde woning is de lucht relatief droog. Het kost minder energie om droge lucht te verwarmen dan om vochtige lucht te verwarmen.
Laat in de kamer de ramen op een kier staan en/of zet de ventilatieroosters open. Bewoners, huisdieren en planten zorgen samen dagelijks voor zo'n tien liter vocht in huis. Bij verschillende activiteiten komt dit vocht vrij, zoals douchen, koken en kleding drogen. Om vocht af te voeren is het raadzaam om 24 uur per dag te ventileren. Zo voorkom je gezondheidsproblemen en bespaar je op stookkosten.
Zorg ervoor dat de lucht minimaal een half uur kan circuleren na gebruik van bad/douche. Zet na het douchen de eventuele mechanische ventilatie minimaal een half uur op de hoogste stand. Als de badkamer ramen heeft, open deze dan zoveel mogelijk. Droog na gebruik van het bad of de douche het douchegordijn en/of de wanden af.
Zet tijdens het koken de afzuigkap aan of open de ramen. Houd je hieraan, de meeste afzuigkappen hebben meerdere standen. Zet hem zo hoog mogelijk en dek de pan af tijdens het koken zodat ook hier niet te veel vocht ontsnapt.
Tip 4: Ramen Open (luchten)
Ventilatie is niet gelijk aan luchten. Bij het luchten zet je de tegenover elkaar liggende ramen open om extra lucht af te voeren en aan te voeren. Dit is nodig voor het afvoeren van extra vervuiling in huis. Het is een goed idee om 's ochtends je slaapkamer te luchten. Zet ook de ramen of deuren in de woonkamer open als er iemand rookt, of na een feestje waar veel mensen aanwezig zijn. Meestal is het voldoende om 10 tot 30 minuten te luchten. Als de vervuilde lucht eenmaal weg is, heeft luchten geen effect meer.
Luchten is niet ter vervanging voor ventilatie: ventilatie moet het hele jaar door continu zijn, 24 uur per dag. Alleen luchten als het echt nodig is en zo kort mogelijk in een verwarmde ruimte. Zet tijdens het luchten de verwarming uit om onnodig warmteverlies te voorkomen.
Tip 5: Hang de was buiten
De was buiten laten drogen is niet alleen gezonder. Het is ook beter voor de was. Kleding die buiten hangt te drogen ruikt vaak frisser dan kleding die in de wasdroger is gedroogd. Bovendien zorgt de wind ervoor dat er weinig kans is op kreukels. Kortom, je hoeft de was minder te strijken.
Als het droog en zonnig weer is, kan de kleding buiten worden gehangen, ook als het wat kouder is kan het prima alleen duurt het wat langer voordat het droog is, maar je was ruikt wel lekker fris. Nog een voordeel van de was buiten hangen is dat het wasgoed minder snel slijt dan wanneer je het in de droger doet. Dit geldt overigens ook voor je wasmachine, minder wassen is beter voor je kleding, je energierekening en het milieu. Een shirt of trui wat maar één keer is gedragen kan best een nachtje buiten luchten en hoeft niet meteen weer gewassen te worden in de wasmachine.

Hoe je vocht in huis moet bestrijden Hang de was buiten
Tip 6: Breng isolatie aan
Heb je in huis last van vocht en schimmel? Schimmels groeien alleen in vochtige omgevingen. Schimmel in huis kan dus alleen worden veroorzaakt door een vochtprobleem. Een goede isolatie in je huis kan de nodige condensatie voorkomen, maar dat hangt af van de vochtproblemen in je huis. Met vloerisolatie en dakisolatie kun je de luchtvochtigheid in je woning optimaal houden, maar je woning voorzien van een goede basis is essentieel.
Tip 7: Na het douchen de badkamer droog maken
Het is zeker geen nieuws dat de badkamer een van de natste plekken in huis is. Douchen en baden leiden immers tot meer vocht. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de badkamer niet te vochtig is, omdat dit tot schimmel kan leiden.De belangrijkste boosdoener van schimmel in de badkamer is condensatie. Na een douche vermengt het vocht zich met de lucht, die vervolgens koude oppervlakken zoals muren, spiegels en plafonds raakt. Gelukkig zijn er manieren om condensatie te voorkomen en schimmel te bestrijden.
De eenvoudigste manier om vocht in de badkamer kwijt te raken, is door de ramen open te zetten. Hierdoor zal condens sneller verdwijnen en minder snel zichtbaar zijn op je spiegels, ramen, muren en plafonds. Vooral in oudere woningen die vaak geen ingebouwde ventilatiesystemen hebben, kun je dit trucje goed gebruiken. Het kan ook helpen om de deur van de badkamer te openen, zodat het vocht daaruit kan ontsnappen. Het is belangrijk om de ramen van de andere kamer open te zetten, anders trekt het vocht gewoon door naar de andere kamer.
Als je de beschikking hebt over een ingebouwd ventilatiesysteem, zal dit de vochtigheid in de badkamer zeker verminderen. Zet voor het douchen of baden het ventilatiesysteem aan, zodat de badkamer sneller droogt na het douchen of baden. Zo'n ventilatiesysteem zorgt voor de luchtcirculatie in huis en neemt ook een deel van het vocht op.
Een belangrijke tip is na het douchen de badkamer droogmaken. Zeker wanneer je dit combineert met een ventilatiesysteem is je badkamer in een mum van tijd droog. Laat jij je handdoeken na gebruik vaak in de badkamer drogen? Om vocht te voorkomen kun je dit het beste niet doen. Natte handdoeken kunnen de badkamer nog vochtiger maken. Je kunt ze het beste laten drogen in een kamer met ramen of andere ventilatie. Dit trucje kun je ook gebruiken voor bijvoorbeeld een natte badmat.
Tip 8: Zet tijdens het koken de afzuigkap aan
Mensen wiens huis te vochtig is, vragen zich vaak af: "Waar komt al dat water vandaan?" Ze staan niet stil bij de hoeveelheid vocht die ze creëren tijdens normale, dagelijkse activiteiten zoals wassen, verwarmen, douchen en... koken. Ja, ook in de keuken komt op een dag veel vocht vrij! Wil je geen last hebben van vochtproblemen bij het bereiden van eten, houd dan vochtproblemen in je keuken in de gaten door tijdens het koken de afzuigkap aan te zetten. Niet alleen tijdens het koken, maar zeker een kwartier erna. Je kunt tijdens het koken natuurlijk ook een raam of deur openzetten, zolang het maar niet te koud wordt in huis.
Vocht in de keuken wordt bijna altijd veroorzaakt door condensatie. Daarom is het belangrijk om tijdens het koken de afzuigkap aan te zetten! Dit zorgt voor een goede luchtventilatie. De meeste afzuigkappen zijn voorzien van meerdere standen. Zet die van jou zo hoog mogelijk en dek de pannen af zodat ook hier niet te veel vocht kan ontsnappen.
Waarom wat doen tegen vocht in huis?
het vocht in huis moet aangepakt worden omdat vocht:
- Zorgt voor ongedierte in huis
- De gezondheid van mensen (dus vooral kinderen en baby’s) aantast
- Zwamgroei in huis zal veroorzaken
- Het interieur aantast
- Zorgt voor stank
- De constructiematerialen aantast (muren en vloer)
- Schimmel zal veroorzaken (zwarte schimmel op muren en plafond, vaak achter het behang en onder de vloerbedekking)
Welk Vochtpercentage in huis?
Een goede luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor een gezond en prettig binnenklimaat. Maar hoe krijg je deze luchtvochtigheid in huis? Bij bepaalde temperaturen kan zowel een hoge als een lage luchtvochtigheid onaangenaam zijn. In de badkamer kan de luchtvochtigheid oplopen tot 100%, wat kan leiden tot schimmelvorming. De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40% en 60%. Met een hygrometer meet je eenvoudig de luchtvochtigheid in huis.
Video over vocht in huis bestrijden
Veelgestelde vragen over vocht in huis bestrijden
Belangrijk is om goed te ventileren en te luchten. Is de lucht in je huis te vochtig? Maak dan gebruik van een airconditioner, luchtontvochtiger of vochtvreter om een goede luchtvochtigheid te krijgen. Airconditioners halen vocht uit de lucht door deze af te koelen. Een vochtvreter zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid wordt verlaagd door lucht in water om te zetten. Dit water wordt in het kunststof bakje opgevangen.
Verminder de luchtvochtigheid in huis door de was buiten te hangen. Als het regent, kunt u een raam in de droogruimte openen. Droog na het douchen de douche en omringende muren af met een doek. Probeer tijdens het koken altijd de afzuigkap aan te zetten en de pan af te dekken.
Ventilatie: Houd natte ruimtes zoals badkamers, keukens en wasruimtes droog. Open ramen of gebruik ventilatie. Het raam is open. Open ramen voor frisse lucht. Doe dit meerdere keren per dag zodat de lucht door je huis kan stromen. Mechanische ventilatie: Als je huis mechanische ventilatie heeft, zorg er dan voor dat u deze gebruikt. Schakel het nooit uit. In de winter is het ook verstandig om te ventileren. Vochtige lucht verwarmen kost meer energie dan het verwarmen van droge lucht.
In huis ligt de ideale luchtvochtigheid tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als een te droge atmosfeer kan bij bepaalde temperaturen onaangenaam zijn en ook tot (gezondheids)problemen leiden.
Vocht binnenshuis is slecht voor je gezondheid. Het kan reuma en astma veroorzaken en je immuunsysteem verzwakken. Vocht in huis zorgt er ook voor dat ongedierte en schimmels vrij spel hebben.