Bestekooptest.nl / Beste Handstoomreiniger, Huishouden & Wonen / Hoe stoffen bank schoonmaken?

Stoffen bank schoonmaken

Laatste wijzing op januari,2023 door Sabrina

4.5 op 5 is tevreden

Heb je een vlek op je stoffen bank dan hoeft dit natuurlijk niet te betekenen dat je direct een nieuwe moet kopen, je kunt een stoffen bank prima op verschillende manieren schoonmaken. Met een stappenplan en de juiste manieren kun je een stoffen bank schoonmaken en ziet deze er uiteindelijk weer als nieuw uit. Allereerst is het belangrijk om de stoffen bank te stofzuigen en indien het mogelijk is de hoes te wassen in de wasmachine. Zorg ervoor dat de bank vrij is van stof en kruimels. Wanneer de hoes niet van de bank kan dan kan je hiervoor ook een stoomreiniger gebruiken. Om lang van je bank te genieten moet je zo nu en dan je stoffen bank schoonmaken. Er zijn verschillende manier om je stoffen bank schoon te maken zonder dat je er een vakman bij hoeft te halen. Hieronder leggen wij je uit hoe je vakkundig jouw stoffen bank kan schoonmaken. 

Stoffen bank schoonmaken tips

Vlekken en vuil op een stoffen dringen steeds verder door in de vezels als je deze niet op tijd reinigt. Er zijn verschillende manieren om een vieze en muf ruikende stoffen bank te voorkomen en te verminderen:

Tips stoffen bank schoonmaken

Tip 1: Stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger

Een stoffen bank schoonmaken met stoomreiniger kan prima en werkt met hete stoom. De stoom dringt diep in de vezels van de stof door zodat het grondig wordt gereinigd. Met behulp van een stoomreiniger verwijder je ook hardnekkige vlekken, je kan eventueel de vlek ook nog voor behandelen. Je bank wordt weer opgefrist door de hete stoom en zelfs de meest hardnekkige vlekken worden verwijdert. 

 • Stofzuig eerst de bank.
 • Behandel hardnekkige vlekken voor.
 • Gebruik het juiste hulpstuk voor de klus.
 • Laat de bank goed drogen.
stoffen bank schoonmaken met handstoomreiniger

Tip 2: Stoffen bank schoonmaken met azijn

Azijn is een eenvoudig product en is handig om altijd in huis te hebben aangezien je het voor heel veel dingen kunt gebruiken waaronder ook om de stoffen bank schoon te maken. Je moet altijd oppassen met schoonmaakmiddelen aangezien niet elk middel voor alle stoffen geschikt is. Met azijn is dit in ieder geval geen enkel probleem want azijn kan in principe op iedere bank worden toegepast. Het is wel aan te raden om even een klein stukje uit te proberen voordat je de complete bank inspuit met azijn. 

Je kunt het beste schoonmaakazijn gebruiken als je nare geuren uit je bank wilt krijgen. Azijn is prima te gebruiken om vlekken te verwijderen uit een bank. 

 • Stofzuig eerst de bank en verwijder alle stof en kruimels.
 • Maak een oplossing van 50% lauw warm water en 50% azijn.
 • Spuit de bank in of gebruik als een sopje.
 • Gebruik een zachte doek en wrijf voorzichtig over de vlekken tot ze zijn verdwenen.

Tip 3: Stoffen bank schoonmaken met baking soda

Je kan je stoffen bank schoonmaken met baking soda. Bijna iedereen heeft dit middel wel in huis. Je hebt alleen beetje lauw water en een paar schepjes soda nodig. Baking soda is ook goed om vieze luchtjes uit je stoffen bank te halen. 

 • Neem wat lauw water en 2 eetlepels baking soda.
 • Gebruik een nieuwe spons en maak deze met de soda mix nat.
 • Wrijf over de vlek in je stoffen bank.
 • Zorg dat de spons niet te nat is, dep de vlek droog met een schone doek en laat aan de lucht opdrogen.

Tip 4: Stoffen bank schoonmaken hg

Bij een stoffen bank kan vuiligheid eenvoudig in de bank trekken. Je stoffen bank schoonmaken hg is dan een goede oplossing. Naast dat je je bank met hg schoonmaakt zorgt het ook voor een vuilafstotende werking. 

 • Spuit de vlek in met de hg spray.
 • Laat even inwerken.
 • Wrijf met een zachte borstel of spons in.
 • Met een badstof handdoek nadrogen.

Tip 5: Stoffen bank schoonmaken met biotex

Wanneer je vlekken op je stoffen bank hebt dan kan je deze met biotex schoonmaken. Voor het verwijderen van vlekken uit een stoffen bank is dit een wondermiddeltje. 

 • Maak een sopje met warm water en wat scheppen biotex.
 • Dep dit voorzichtig op de vlek.
 • Laat het goed drogen.
 • Is de vlek nog niet verdwijnen herhaal het dan nogmaals.

Tip 6: Stoffen bank schoonmaken groene zeep

Een mild schoonmaakmiddel is groene zeep. Je verwijdert met een sopje van groene zeep en lauw of warm water een hardnekkige vlek op je bank. Je kan hier eventueel ook nog wat soda aan toevoegen. 

 • Maak een sopje lauw of warm water en groene zeep.
 • Voeg er eventueel nog wat soda aan toe.
 • Maak de stof na het schoonmaken met water en een doekje wel weer helemaal zeepvrij.

Tip 7: Stoffen bank schoonmaken ammoniak

Je stoffen bank kan je prima schoonmaken met ammoniak. Zowel voor oppervlakkige als hardnekkige vlekken kan je ammoniak gebruiken om je stoffen bank te reinigen. Tevens is ammoniak een goede ontvetter. 

 • Gebruik een emmer water en doe er een scheut ammoniak in.
 • Vervolgens gebruik je een uitgewrongen zachte doek en schrob het oppervlak schoon.
 • Onze tip: Zet wel even een raampje open want ammoniak ruikt niet naar lavendel of rozenblaadjes.
 • Frisse lucht is wel zo lekker en ook raden wij gebruik van schoonmaakhandschoenen aan.

Stoffen bank schoonmaken oma

Op veel vragen heeft oma of oma weet raad wel een oplossing en zo dus ook over een stoffen bank schoonmaken kan je hier terecht. Je vind er tips en uitleg over een stoffen bank schoonmaken. Oma weet raad hoe je het beste je stoffen bank kan schoonmaken met verschillende middelen. 

Vlekken voorkomen op een stoffen bank

Gelukkig zijn er allerlei middeltjes om vlekken uit je stoffen bank te verwijderen. Nog beter is natuurlijk vlekken voorkomen op een stoffen bank want niemand zit hier op te wachten. Je wilt zo lang mogelijk genieten van je mooie bank en er jarenlang plezier van hebben. Waarschijnlijk krijgt je interieur wekelijks een schoonmaakbeurt maar vaak wordt de bank vergeten. Het is juist belangrijk om ook de bank wekelijks mee te nemen tijdens het schoonmaken want door deze goed te onderhouden gaat hij langer mee. Een stoffen bank kan je eenvoudig met behulp van een stofzuiger schoonmaken. Je verwijdert zo vuil en stof dat zich heeft opgehoopt. Om alle kieren en gaten te bereiken kan een smal mondstuk van pas komen. Het is daarnaast aan te raden om ieder jaar je stoffen bank een grondige schoonmaakbeurt te geven. Door voorzichtig met je bankstel om te gaan kan heel wat slijtage, beschadigingen en vlekken worden voorkomen. Een goede manier om je stoffen bank te beschermen tegen vuil is door deze te impregneren. Een beschermlaag zorgt ervoor dat wanneer er iets op de bank wordt gemorst je het eenvoudig kunt afnemen. 

Video over een stoffen bank schoonmaken

Veelgestelde vragen over een stoffen bank schoonmaken

Hoe krijg ik vlekken uit mijn stoffen bank?

Je kunt op verschillende manieren vlekken uit je stoffen bank verwijderen. Hiervoor kun je gebruik maken van een aantal huismiddeltjes zoals onder andere azijn, groene zeep, biotex, baking soda maar ook een stoomreiniger kan je hiervoor prima gebruiken. 

Hoe vaak moet ik mijn stoffen bank reinigen?

Aangeraden wordt om je bank wekelijks te stofzuigen. Hiermee verleng je de levensduur van je bank. Het advies is om elk jaar je stoffen bank een grondige schoonmaakbeurt te geven zodat je er zo lang mogelijk plezier van kunt hebben. 

Geschreven Door

Ondertussen is onderzoeken en producten testen mijn hobby geworden. Een miskoop is snel gemaakt en verdiept zich daarom samen met mijn collega's in verschillende producten voor in en rondom het huis.