Beste tandenborstel voor witte tanden

Bestekooptest.nl / Beste elektrische tandenborstel, Verzorging / Huismiddeltjes voor witte tanden

Huismiddeltjes voor witte tanden

Laatste wijzing op december,2022 door Sabrina

4.5 op 5 is tevreden

Zeer weinig mensen hebben van nature witte tanden. Het drinken van koffie, thee of wijn laat sporen achter. Om over roken nog maar te zwijgen. Tandartsen kunnen tanden witter maken door bijvoorbeeld tanden te bleken. Een andere methode is een fineer, een laag composietmateriaal of porselein die bovenop de tand wordt geplaatst. Het is echter ook mogelijk om wittere tanden te krijgen met huismiddeltjes. Je kan bijvoorbeeld je tanden poetsen met een speciale whitening tandpasta, je tanden bleken met een thuiskit of gebruik maken van huismiddeltjes zoals baking soda en kokosolie. 

Witte tanden krijgen?

Tandkleur wordt bepaald door genen. Het hangt af van je glazuur en tandbeen. Hoe witter het tandbeen is, hoe witter de kleur van je tanden. Een transparante laag over tanden wordt gevormd door het tandglazuur. Hoe dikker het tandglazuur van je tanden is, hoe witter je tanden zullen blijven. Wil je witte tanden krijgen dan vind je hieronder enkele tips:

Huismiddeltjes voor witte tanden

Huismiddeltjes voor witte tanden

Tip 1: Witte tanden met baking soda

Een veelgebruikte methode om witte tanden te krijgen is tanden poetsen met baking soda. Het neutraliseert in de mond het zuur en zo wordt het gereinigd. Bovendien is baking soda licht schurend, hierdoor slijt de grijze aanslag weg. Het is aan te raden om iedere twee weken baking soda te gebruiken anders kan het tandglazuur worden aangetast. Baking soda wordt ook wel zuiveringszout genoemd en wordt al heel lang gebruikt om oppervlaktes mee schoon te maken. Dit komt door het zuiverende effect en de natuurlijke schuurgraad. Hierom wordt het ook verwerkt in tandpasta en bleekgel, het reinigt de oppervlakte van de tanden mits het in de goede verhouding wordt gebruikt. Het is voor de hygiëne belangrijk dat er geen andere stoffen bij komen. Het is daarom prima om tandpasta te gebruiken waar baking soda in zit, maar adviseren wij om beter niet zelf een tandpasta te maken met baking soda. Hierdoor kan het tandglazuur beschadigen. 

Tip 2: Witte tanden met kokosolie

Er zijn veel dingen die je kunt doen met kokosolie, maar wist je dat het ook veel wordt gebruikt om tanden witter te maken? Het drinken van koffie, thee en alcohol kan je tanden verkleuren. Dan worden je tanden geel en zien ze er zeker niet fris uit. Als je hier vanaf wilt, kun je ervoor kiezen om je tanden te laten bleken. Wil je op natuurlijke wijze wittere tanden? Dan kun je kokosolie gebruiken. Het maakt niet alleen je tanden witter, maar het is ook nog eens goed voor je mondhygiëne. Kokosolie is een natuurlijk middel om tanden te bleken.

Kokosolie bestaat voor het grootste gedeelte uit verzadigde vetzuren. Daarnaast bestaat bijna 50 procent van kokosolie uit laurinezuur. Van nature komt dit in moedermelk voor. Er komt ook caprinezuur in kokosolie voor. Allebei hebben deze vetzuren een anti-microbiële werking en werken daarnaast ook nog eens antiviraal. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat schimmels slecht kunnen overleven. 

Niet alleen heeft laurinezuur gezondheidsvoordelen voor je lichaam. Kokosolie kan in je mond ook schimmels, virussen en bacteriën bestrijden. Direct contact tussen kokosolie en je tanden zorgen ervoor dat schadelijke bacteriën worden vernietigd. Normaal zorgen bacteriën voor een slechte adem, tandplak en tandbederf. Je kunt ook je tanden met kokosolie witter maken. 

Je gebit wordt met kokosolie gereinigd. De olie zorgt ervoor dat in je mond de bacteriën worden opgenomen. Je mond zit normaal gesproken vol met schimmels, bacteriën en virussen. Er ontstaan hierdoor afvalstoffen die giftig kunnen zijn. Kokosolie gebruiken om je tanden te bleken is dus niet alleen voor witte tanden goed, je hebt ook minder last van ontstoken tandvlees, je adem is een stuk frisser en tandplak verdwijnt. 

Je kunt het beste een theelepel kokosolie bij voorkeur in de ochtend gebruiken als je nog niets hebt gegeten. Kokosolie wordt bij 25 graden celsius vloeibaar en de olie smelt dus heel erg snel in je mond. Laat vervolgens de olie 15 tot 20 minuten bewegen en rollen in je mond. Beweeg het langs je tanden en tandvlees. Je kunt nadat de 15 tot 20 minuten voorbij zijn de olie uitspugen. Het beste kun je het uitspugen in de wc omdat de afvoer verstopt zou kunnen raken van de kokosolie. Belangrijk is om het vooral NIET DOOR TE SLIKKEN! De kokosolie bevat enorm veel bacteriën en gifstoffen  na 20 minuten in je mond te hebben gehad. 

Witte tanden met kokosolie

Witte tanden met kokosolie

Tip 3: Bananenschil voor witte tanden

Een bananenschil voor witte tanden wordt door sommige mensen geadviseerd. Ze zeggen dat je na een aantal weken al resultaat kan zien, maar pas op! Het enige wat je moet doen is de binnenkant van de bananenschil wrijven over je tanden. Vervolgens moet je tien minuten wachten en je lippen niet op je tanden laten rusten gedurende die tijd. Na een aantal weken zou je al wittere tanden moeten krijgen, omdat je gebit de mineralen kalium, magnesium en mangaan uit de bananenschil absorberen wat verlichtend zou werken.

Ons advies is om dit niet te doen. De zuurtegraad van de bananenschil kan namelijk schadelijk zijn. Door het zuur op te tanden te laten inwerken en vervolgens je tanden te poetsen wrijf je het glazuur weg. Hierdoor ontstaat tanderosie en dit is onomkeerbaar. Wij adviseren om een uur te wachten met tandenpoetsen nadat je hebt gegeten. 

Tip 4: Witte tanden met Aloë Vera

Een effectieve en gezonde oplossing om witte tanden te krijgen is Aloë Vera. Het enig wat je nodig hebt is de gel van de plant en je kan dit elke dag en iedere keer wanneer je je tanden poetst aanbrengen. Aloë vera bestrijdt bacteriën, verzacht en reinigt het gebit en het tandvlees. Je kunt een stuk aloë vera gel op je tanden wrijven, of een mengsel gebruiken om je tanden te poetsen. De gel wordt vervolgens gemengd met glycerine en mogelijk wordt een zeer kleine hoeveelheid natriumbicarbonaat toegevoegd.

Tip 5: Witte tanden door houtskool

Eén van de trends die je geregeld ziet is witte tanden door houtskool, iets wat je vaak voorbij ziet komen op social media. Wat maakt houtskool nu zo perfect voor het reinigen en witter maken van het gebit. Allereerst staat het bekend om het verwijderen van tannine. Dit stofje wordt onder andere gevonden in koffie, wijn en thee. Dat zijn precies de dranken die bekend staan dat ze je tandglazuur verkleuren. Zachtjes scrubbend verwijdert houtskoolpoeder, op een natuurlijk wijze, de vlekken die zijn veroorzaakt door tannine. Het kan elke dag gebruikt worden zonder het gebit te beschadigen omdat het zo mild is. 

Houtskool heeft daarnaast een onwijs groot absorberend vermogen, en neemt niet alleen vloeistoffen op, maar ook (nare) geurtjes en gassen uit de lucht worden opgenomen. Vanwege de zeer grote absorptiekracht wordt houtskool ook in zuiverende filters ingezet. Het heeft als tandpoeder de functie om een stinkende, slechte adem te neutraliseren en bacteriën te doden die hiervoor verantwoordelijk zijn. Je mondhygiëne wordt verbetert en het verlaagt in de mond de PH waarde. De kans op gaatjes en tandvleesontsteking vermindert en het zorgt voor een langdurige frisse adem. 

Witte tanden door houtskool

Witte tanden door houtskool

Tip 6: Witte tanden door kruiden

Er zijn bepaalde kruiden die een reinigende werking op je gebit hebben. In de oudheid werden basilicum en salie daar al gebruikt en vinden steeds vaker in de moderne mondverzorging-producten op basis van natuurlijke ingrediënten hun weg .

• Je kunt basilicum gebruiken door te kauwen op de blaadjes of ze te wrijven langs je tanden. Je verwijdert hiermee aanslag en vlekken op je tanden. Je kun basilicumblaadjes ook laten verdrogen in de zon. Als ze eenmaal verdroogd zijn, verpulver je de blaadjes en meng je ze met je tandpasta die je normaal gebruikt. 

•Salieblaadjes gebruik je ook door erop te kauwen of ze te wrijven langs je tanden. Je kunt er daarnaast effectief DIY mondwater van maken door in een kop kokend water twee eetlepels salie te doen en dit vervolgens te laten afkoelen. 

•Kruidnagel bevat de stof Eugenol, dat een ontstekingsremmende en antibacteriële werking heeft. Niet alleen bij kiespijn en gevoelige tanden helpt dit maar ook om bacteriën te doden, ook voorkom je er tevens tandplak mee. Je kunt kauwen op een kruidnagel, maar je kunt ook etherische kruidnagel-olie kopen. Je wrijft daarvan een paar druppels over je tanden of je druppelt het op je tandenborstel om er vervolgens je tanden mee te poetsen. 

Hoe houd ik mijn tanden wit?

Een wit gebit is een hype. Iedereen kent de Hollywood-glimlach: die witte lach met rechte tanden en een stralende teint. Schone, frisse, witte tanden geven een gezonde uitstraling. In wezen heeft niemand echt super witte tanden. Er zit altijd een gele gloed op. Door de jaren heen kunnen witte tanden verkleuren. 

De nummer 1 tip hoe houd ik mijn tanden wit?  is en blijft goed poetsen. Het spreekt in principe voor zich maar nog lang niet iedereen hout zicht hieraan. Om witte tanden te krijgen gaat het per definitie niet om het aantal minuten dat je je tanden poetst maar nog veel belangrijker is de poetstechniek. 

Je neemt bij een optimale gebitsreiniging de tijd om iedere tand afzonderlijk te poetsen. Het meest ideaal is een ronde beweging van het tandvlees naar de tand. Een elektrische tandenborstel maakt automatisch deze beweging en is hierom ook beter voor je tanden. De minimale tijd die staat voor een poetsbuurt is twee minuten en vindt per dag twee a drie keer plaats. 

Er wordt aangeraden om niet meteen na de maaltijd je tanden te poetsen. In je mond produceren bacteriën zuur, wat het tandglazuur aantast. Je wacht dus liever een uurtje voordat je je tanden gaat poetsen. Je tandglazuur blijft zo behouden en je krijgt sneller witte tanden. 

Misschien is stoppen met roken makkelijker gezegd dan gedaan, maar voor je gebit is roken funest. Niet alleen het risico op ontstekingen en mondkanker wordt verhoogd, ook gele en zelfs bruine tanden worden hierdoor veroorzaakt. Tevens kunnen kiezen en vulmaterialen flink verkleuren. Rookaanslag is vergelijkbaar met de aanslag die veroorzaakt wordt door thee. Alleen is het veel moeilijker te verwijderen. Je tanden zullen meer en meer verkleuren naarmate je langer rookt. 

Van kleurenstoffen die zich in ons eten en drinken bevinden worden witte tanden geel. Een aantal producten bevatten tannine waaronder thee, rode wijn en koffie. Het tast het tandglazuur aan en het gebit verkleurt hierdoor. Maar ook jouw tanden kunnen verkleuren door synthetische kleurstoffen. Hierbij kan je denken aan snoepgoed zoals M&M’s. Ook suikers die zicht bevinden in ons eten versnellen de verkleuring van de tanden van wit naar een gele kleur. Een rol spelen ook medicijngebruik en ouderdom. Synthetische kleurstoffen zitten in bepaalde medicijnen waaronder antibiotica. 

Wij adviseren voor witte tanden om een keer per half jaar een bezoek te brengen aan de tandarts. Het is daarnaast verstandig om jouw gebit door een mondhygiënist te laten reinigen. Een mondhygiënist verwijdert tandsteen en tandplak van plaatsen waar je zelf niet heel eenvoudig kan bijkomen. 

Eerder hebben we het er al over gehad. De zuren en bacteriën die in je mond tijdens het eten en drinken vrijkomen. Ook wordt dit wel een zuuraanval genoemd. Alles wat je eet en drinkt tast je tanden aan. Daarom is het aan te raden om jezelf aan te leren om naderhand altijd één of twee glazen water te drinken. Zo worden de achtergebleven suikers en zuurlaag gedeeltelijk weg gespoeld. 

Tandpasta voor witte tanden

Tandpasta voor witte tanden je ziet ze van verschillende merken. Elk merk heeft ondertussen wel een whitening-variant in het assortiment. Prominent staat deze in het schap bij de drogist of supermarkt en is over het algemeen duurder dan een gewone tandpasta. Wat ze beloven werkt volgens de tests alleen niet. 

Slechts bij een handjevol personen die de tandpasta voor witte tanden heeft gebruikt kreeg wittere tanden. Maar dit was ook het geval bij twee normale tandpasta's die ter controle zijn mee getest. De tandpasta's die zijn getest zijn zeker niet slecht en bevatten allemaal voldoende fluoride alleen betaal je voor de whitening variant wel (flink) extra. Het advies van ons is dan ook om gewone, normale goedkope tandpasta te kopen. 

Er is wel een product dat er tijdens de test goed uit kwam en dat is de Aquafresh Whitening intense white. 30 personen hebben dit product getest en 6 daarvan kregen ook daadwerkelijk wittere tanden en dat is zeker een stuk beter dan de rest van de tandpasta's die zijn getest. 

Aan de meeste tandpasta voor witte tanden wordt een optische witmaker toegevoeg. Dat is een blauw pigment en blijft een tijd zitten op je tanden hierdoor lijkt het tijdelijk of je gebit witter is geworden. Tijdens de test is geen verband gevonden tussen de witheid van de tanden en de kleurstof. 

Er bestaat al heel lang tandpasta die belooft je tanden witter te maken. Er zijn sinds een aantal jaar ook heel exclusieve whitening tandpasta's verkrijgbaar. Hiervoor betaal je al snel 8 keer meer dan voor een normale tube tandpasta. Deze tandpasta's beloven dan wel dat je ‘1 tint witter in 1 week’, ‘direct wittere tanden’, of ‘langdurig zichtbaar wittere tanden’ wanneer je dit middel gebruikt. Op de achterkant van de tube staat er dan in kleine letters weergegeven: ‘door oppervlakkige verkleuringen te verwijderen’. Dit houdt met andere woorden in: dat het whitening effect niets meer doet dan gewoon het vuil verwijderen en hierdoor worden de tanden echt niet witter van. 

Veelgestelde vragen over witte tanden krijgen

Hoe wittere tanden krijgen zonder bleken?

Je tanden iedere dag goed poetsen staat stipt op nummer 1, Bezoek regelmatig de tandarts en mondhygiënist . Ook is het verstandig om te letten op het drinken van koffie, thee en rode wijn. Stoppen met roken draagt zeker ook bij aan een betere conditie van het gebit. Drink water na iedere maaltijd. 

Welke tandpasta voor witte tanden?

In principe werken alle tandpasta's even goed alleen is het wel belangrijk dat er fluoride in zit dit versterkt het tandglazuur waardoor tandbederf kan worden voorkomen. Als beste uit de test tandpasta voor witte tanden is gekomen de Aquafresh Whitening intense white. Er waren mensen die hier wittere tanden van kregen en deze tandpasta is ook nog eens niet heel duur. 

Waar krijg je witte tanden van?

Je krijgt witte tanden door goed je tanden te poetsen en regelmatig de tandarts en mondhygiënist te bezoeken. Stop met roken en let op met dranken als koffie, rode wijn en thee. Ook zijn er een aantal huismiddeltjes die hierboven zijn beschreven waarmee je witte tanden kan krijgen. 

Geschreven Door

Ondertussen is onderzoeken en producten testen mijn hobby geworden. Een miskoop is snel gemaakt en verdiept zich daarom samen met mijn collega's in verschillende producten voor in en rondom het huis.