Laatste wijzing op februari,2023 door Sabrina

Hoe werkt padellen (Spelregels)

Laatste wijzing op februari,2023 door Sabrina

4.5 op 5 is tevreden

Hoe werkt padellen nu precies? Ben jij al bekend met de spelregels van padel? Padel is een super leuke work-out die je met vier familieleden, collega's of vrienden kan doen. Het is handig om te weten wat de spelregels van padel zijn voordat je een baan gaat reserveren. Hoe moet je een bal serveren? Hoe werkt de puntentelling precies. Hier leggen we het voor je uit. Daag je familie, vrienden of collega's uit voor een spannend potje padel!

Padel is een combinatie van squash, beachball en tennis en je speelt het met zijn vieren op een baan met 4 glazen wanden. Door gebruik te maken van de wanden om de baan geef je het spel een extra dimensie. Voordat de bal naar de overkant moet mag de bal 1x het oppervlakte raken net zoals bij tennis. Dit kan de grond of de wand zijn net zoals bij squash. Een onhaalbare bal wordt alsnog haalbaar door de wanden, maar ook dat tactiek en gevoel nog belangrijker zijn dan bij tennis. Door het gebruik van de wanden en de kleine baan maakt padel een explosieve sport waarbij uithoudingsvermogen en snelheid minder cruciaal zijn. Het is eenvoudig te spelen en de puntentelling en spelregels zijn hetzelfde als bij tennis. Je gebruikt alleen wel een ander racket namelijk een padelracket. Dit racket is kleiner dan een tennisracket, is van fiberglas of carbon en heeft geen snaren. 

Padel uitleg

padel score verloop

padel score verloop

Bij padel is de puntentelling hetzelfde als bij tennis en verloopt in game, set en match. 

Game

Wanner hetzelfde team telkens punten maakt, is het als volgt:

• het eerste punt is 15;

• het tweede 30;

• het derde 40;

• het vierde punt is een game.

Het is op het moment 1-0 voor het team dat telkens de punten maakte. Echter kan het ook zo zijn dat beide teams gelijk opgaan en beide 40 punten hebben dan is het deuce. Een game winnen kan pas met 2 punten verschil. Het team dat dus het volgende punt scoort, heeft als eerste voordeel (advantage). De game is pas gewonnen na het scoren van het tweede punt. Overigens kan dit even duren, want wanneer het andere team iedere keer ook een punt weet te pakken. 

Set

De set is gewonnen door het team dat het eerst 6 games wint. Hier geldt ook dat je pas met twee punten verschil een set kunt winnen. Wanneer er een stand van 5-5 is, wint het team pas de set als het komt op 7-5. Er wordt een tiebreak gespeeld indien de stand 6-6 is. Dit kan als een bijzondere game worden beschouwd, waarvoor de volgende regels gelden:

-je hebt een normale telling (1, 2, 3);
-er is een eerste service vanaf rechts voor het eerste punt;
-daarna serveert de tegenpartij vanaf links voor het tweede punt en daarna vanaf rechts voor het derde punt;
-elke speler serveert vervolgens steeds voor 2 punten, vanaf links eerst en vervolgens vanaf rechts;
-na iedere 6 punten in de tiebreak wisselen de spelers van helft;
-het team die het eerst 7 punten haalt (met 2 punten verschil) heeft de tiebreak gewonnen. Dan is de set met 7-6 gewonnen;
-het team dat het eerst in de tiebreak serveerde, moet in de eerste game van de volgende set ontvanger zijn.

Match

De winnaar van de match is het team dat het eerst met twee sets wint. 

Score verloop bij padel

Bij padel is het scoreverloop hetzelfde als bij tennis, namelijk 15, 30, 40 en game en bij 40-40 is het deuce. Om de game te winnen moeten bij deuce twee opeenvolgende punten worden gescoord. Bij padelwedstrijden zijn meestel “best-of-three” dat wil zeggen twee gewonnen sets, waarbij een set is gewonnen door het team dat als eerste 6 games wint met een verschil van 2 games. Er wordt een tiebreak gespeeld bij 6-6, die gaat tot 7 gewonnen punten met een verschil van twee punten. Eventueel kan een er derde set als supertiebreak oftewel een wedstrijdtiebreak worden gespeeld (tot 10 punten met een verschil van 2 punten).

De opslag / service bij padel

Bij padel moet de opslag onderhands, waarbij de bal geslagen mag worden op de hoogte van maximaal je middel. Vanaf de rechterkant wordt de eerste opslag geslagen. Vervolgens wordt er afwisselend van links en rechts geslagen met de opslag. Achter de servicelijn (die het servicevak van 7x5m begrensd)  laat men de bal eenmaal stuiten, tussen de zijwand en de middenlijn. Zonder het net te raken moet de opslag direct in het diagonaal gelegen servicevak stuiten van de tegenstander. Daarna mag de bal de wand raken, maar niet het hekwerk (dan is het foutservice). De ontvanger kan er voor kiezen om de bal terug te spelen voordat of nadat de bal de wand geraakt heeft. De opslag wordt overgespeeld wanneer de bal bij de eerste of tweede service de netrand raakt en vervolgens in het correcte servicevak terecht komt.

Het spelverloop van padel

Tijdens een rally mag de bal maar één keer de grond raken. Spelers kunnen kiezen tussen de bal stuiteren of volleyen. Een volley kan alleen worden gecounterd door niet geraakt te worden. Zodra de bal stuitert, mag hij niet eerst de muur of het hek raken, anders is het een overtreding. Nadat de bal stuitert, kan hij een of meerdere keren een muur of hek raken voordat hij wordt afgespeeld. De ontvanger kan de bal direct terugspelen naar het veld van de tegenstander, of de bal terugspelen via de achter- of zijmuur. Als de bal het hek raakt voordat het net is gepasseerd, is dit een overtreding. Als de bal over de muur van het speelveld (4 m) of hek (3 m) gaat, is dit meestal een punt; tenzij de speler de bal buiten de kooi terugspeelt. Het spel gaat door volgens deze regels totdat de bal twee keer van het veld stuitert of de speler anderszins de regels overtreedt.

Van kant wisselen bij padel

Na elke oneven game, dus na de eerste, derde et cetera moeten spelers wisselen van kant. De spelers wisselen na 6 punten bij een tiebreak. Wanneer wordt vergeten te wisselen van veld, gebeurt dit vanaf het moment dat dit wordt ontdekt. De punten blijven geldig die ervoor zijn gespeeld. 

Overige regels pauzes en wisselen

Volgens de padelregels kan elke pauze 120 seconden duren en is deze aan het einde van de set, en is er geen recht op rust aan het begin van de tie-break. Spelers hebben ook 90 seconden om van kant te wisselen. Tussen elk punt, waardoor de speler kan uitschakelen, hebben ze 20 seconden.

De kant moet worden gewisseld na de eerste, derde en elke oneven game daarna. In de tiebreak wisselen spelers van kant om de 6 gescoorde punten. Als er een fout is gemaakt en de speler wisselt niet van kant, moet de fout onmiddellijk en in de juiste volgorde worden hersteld zodra deze wordt ontdekt. Als een punt is verdiend voordat de fout duidelijk wordt, blijft dat punt geldig.

Punt winnen

Bij padel kan je punten winnen wanneer:

 • De tegenstander een bal in het net slaat
 • De bal twee keer aan de kant van de tegenstander stuitert
 • De tegenstander de bal via het hekwerk in jouw speelhelft slaat
 • Je tegenstander slaat de bal buiten het speelveld, buiten de kooi of tegen één van de muren
 • De bal een tegenstander raakt
 • Je tegenstander de bal buiten het speelveld slaat, tegen één van de muren of buiten de kooi
 • De tegenstander een dubbelfout slaat (service)

Punt afgekeurd

Bij Padel wordt een punt afgekeurd wanneer:

 • Wanneer de bal in het spel is en de spelers of het padel racket het net of een deel van het speelveld raakt van de tegenstander;
 • Als de bal wordt teruggeslagen na een tweede keer stuiteren;
 • Wanneer de bal bij het terugslaan de metalen omheining of de glazen wanden raakt van de tegenstander zonder dat de bal eerst stuitert;
 • Als de bal twee keer wordt geraakt in één beweging door dezelfde speler;
 • Als een speler twee opeenvolgende servicefouten maakt;
 • Als je je medespeler of zijn of haar padel racket raakt als de bal wordt geslagen;
 • In iedere situatie waarin je de bal via de grond of de metalen omheining slaat van het eigen speelveld.
padel punten regels

padel punten regels

De etiquette bij padel

Er zijn naast de spelregels ook bepaalde etiquetten bij padel. Allereerst heb respect voor je tegenstander. Toon je geen respect of toon je agressief gedrag dan zullen er consequenties volgen. 

Consequentie 1: Je krijgt een waarschuwing.

Consequentie 2: Er volgt een tweede waarschuwing en er zullen gemaakte punten verloren gaan. 

Consequentie 3: Je zult worden gediskwalificeerd.

Veelgestelde vragen over padel

Waar komt padel vandaan?

Padel is als sport ontstaan in de Mexicaanse badplaats Acapulco in 1969. De oprichter van padel, Enrique Corcuera, was een rijke zakenman. Hij had niet genoeg ruimte in zijn huis om een tennisbaan aan te leggen, dus bedacht hij een soortgelijke sport.

Is padel moeilijk?

Padel is technisch minder moeilijk omdat je bijvoorbeeld geen ingewikkelde bovenhandse service hoeft te spelen, maar een eenvoudigere onderhandse service. Ook zijn de slagen vaak vlak en hebben hier en daar een twist, bijvoorbeeld: slice en topspin. Spelers zeggen ook dat padel leuker is dan tennis.

Kan padel ook 1 tegen 1?

Padel wordt meestal gespeeld in twee teams van vier spelers. Het is ook mogelijk om padel 1 op 1 te spelen. Een van de redenen om te kiezen voor padel enkelspel is om je techniek te verbeteren.

Geschreven Door

Ondertussen is onderzoeken en producten testen mijn hobby geworden. Een miskoop is snel gemaakt en verdiept zich daarom samen met mijn collega's in verschillende producten voor in en rondom het huis.