Legale elektrische step

Bestekooptest.nl / Beste Elektrische Step, Sport & Vrije tijd / Elektrische step legaal 2023

Elektrische step legaal 2023 ? (in Nederland)

Laatste wijzing op januari,2023 door Sabrina

4.5 op 5 is tevreden

Een elektrische step is een super leuk en handig product en toen ik een elektrische step kocht was ik helemaal enthousiast en wilde er direct mee de openbare weg op. Heerlijk om lekker de zon op mijn gezicht te voelen en de vrijheid om overal heen te gaan en lekker over de weg te zoeven. Tot ik mij in de wetgeving ging verdiepen. Toen realiseerde ik me dat ik in Nederland op de openbare weg eigenlijk geen elektrische step legaal zou mogen gebruiken. Dit is van mensen die een elektrische step hebben gekocht een veel voorkomend verhaal. Om een elektrische step legaal 2023 in Nederland te gebruiken moet deze namelijk goedgekeurd zijn door de RDW. Elektrische steps moeten voldoen aan bepaalde technische veiligheidsnormen om op de openbare weg te worden toegelaten. Bestuurders moeten tevens ook een minimale leeftijd van 16 jaar hebben. Hoewel het heel jammer is dat je een elektrische step niet in het openbare verkeer mag gebruiken, begrijpen we dat het is om ons allemaal veilig te houden. We kijken daarom ook uit naar de nieuwe regels in 2023 om in Nederland de elektrische step legaal te gaan gebruiken op de openbare weg. 

Is een elektrische step legaal?

Er zijn op dit moment enkele elektrische steps legaal op de openbare weg te gebruiken de rest van de elektrische steps kan je alleen op privéterrein legaal gebruiken. Hoogst waarschijnlijk worden er in het najaar van 2023 meer elektrische steps in Nederland legaal op de openbare weg. De exacte regels zullen afhangen van het definitieve kader dat wordt vastgesteld door de Nederlandse overheid. Om een elektrische step legaal te kunnen gebruiken, moet deze als een bijzondere bromfiets worden goedgekeurd door de RDW. Ook zal er een Europees kader voor lichte elektrische voertuigen (LEV's) vastgesteld worden, waardoor een deel van het nationale kader zal komen te vervallen. 

Wanneer is een elektrische step legaal

Alle e-steps moeten volgens de huidige regelgeving voldoen aan een maximale snelheid van 25 kilometer per uur en mogen bestuurders van de step geen elektronische apparaten, zoals een muziekspeler, mobiele telefoon tijdens het besturen van de step vasthouden. Handsfree muziek luisteren en bellen is wel toegestaan, mits dit in het verkeer geen gevaarlijke situaties veroorzaakt. Om een elektrische step te besturen moet je een minimale leeftijd van 16 jaar hebben. Er zijn daarnaast nog een aantal punten waar je elektrische step of jij aan moet voldoen wil je steppen op de openbare weg:

1: Elektrische step moet zijn goedgekeurd door het RDW

Om op de openbare weg te rijden moeten elektrische steps door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) zijn goedgekeurd. Dit betekent dat een elektrische step aan bepaalde veiligheids- en technische eisen die de RDW stelt moeten voldoen. De e step moet daarnaast van een geldig kenteken zijn voorzien. 

2: De Elektrische step moet worden verzekerd

Voor gebruik op de openbare weg moeten elektrische steps zijn verzekerd. Dit betekent dat je een verzekering moet hebben die je tegen kosten van eventuele schade aan andere voertuigen of personen als gevolg van een ongeval beschermt. Ook wordt deze verzekering wel WA-verzekering (WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid) genoemd. 

3: De Bestuurder dient minimaal 16 jaar oud te zijn

In Nederland moeten bestuurders van een elektrische step minimaal 16 jaar oud zijn. Houd er rekening mee dat voor het rijden met een elektrische step de regels per land kunnen verschillen. Het is aan te raden om dit vooraf even goed te checken om vervelende situaties te voorkomen. 

4: Je moet op een (brom)fietspad rijden als deze aanwezig is

Het is gebruikelijk om in Nederland met een elektrische step te rijden op fietspaden, indien beschikbaar. Je kunt op de rijbaan rijden als er geen fietspad is. Op de stoep zijn elektrische steps niet toegestaan. 

Elektrische step op fietspad

Elektrische step op fietspad

5: Soms dien je in het bezit te zijn van een rijbewijs of bromfietscertificaat

Je moet in Nederland om een elektrische step te mogen besturen in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. Voor alle soorten elektrische steps geldt dit, ongeacht het vermogen of de snelheid. Dit betekent dat je in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs zoals rijbewijs B voor het besturen van een elektrische step. 

6: Boven de 25 km/u ben je verplicht om een helm te dragen

Als je met een elektrische step rijdt is het in Nederland niet verplicht om een helm te dragen. Natuurlijk is het wel aan te raden om een helm te dragen om de veiligheid in geval van een ongeval te verhogen. Het dragen van een helm op een elektrische step  is wel verstandig dit om de kans en ernst van hoofdletsel bij ongelukken te verminderen. Of het verplicht wordt om op een elektrische step een helm te dragen is van de wetgeving die nog in ontwikkeling is afhankelijk. 

7: Je elektrische step moet voldoen aan de beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen

Elektrische steps moeten aan de beleidsregel "Aanwijzing bijzondere bromfietsen" van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) voldoen. De regel beschrijft de technische eisen waaraan elektrische steps moeten voldoen om te mogen rijden op de openbare weg. De regels beschrijven eisen aan elektrische steps zoals de staat van onderhoud, topsnelheid, banden, constructie, verlichting, remmen en vermogen. 

Boete elektrische step

Als je met een elektrische step op de openbare weg rijdt zonder geldig kenteken, rijbewijs of verzekering, of als de step niet aan de technische eisen die RDW stelt voldoet kan je een boete krijgen. Afhankelijk van de overtreding kan de boete variëren, maar kan tot enkele honderden euro's oplopen, maar begint al bij een boete van minmaal 300 euro. Ook kunnen boetes hoger zijn als de overtreding in een gebied plaatsvindt dat extra verkeersveiligheidsmaatregelen heeft getroffen. Ook kan de politie als de wet niet wordt nageleefd de elektrische step in beslag nemen. Rijden zonder verzekering kan ook voor ernstige financiële problemen zorgen als je bij een ongeval betrokken raakt. Overtredingen kunnen er bovendien toe leiden dat het rijbewijs wordt ingetrokken of geschorst. Zorg daarom altijd voor een geldig rijbewijs, verzekering, geldig kenteken en zorg er voor dat de elektrische step technisch in orde is. Naleving van de wet is niet alleen verplicht maar is voor je eigen veiligheid en die van anderen essentieel. 

Boete elektrische step

Boete elektrische step

Nieuwe Regels elektrische step 2023

Het nieuwe kader voor elektrische steps maakt het mogelijk om op een veilige manier deze voertuigen te gebruiken. De minimumleeftijd om een elektrische step te besturen zal in het kader 16 jaar zijn. E-steps worden ook via een goedkeuring en toezicht op het fabricageproces toegelaten tot de weg. Alle nieuwe elektrische steps die worden gebruikt op de openbare weg, moeten aan de technische veiligheidsnormen voldoen, die zal worden vastgesteld door de RDW. Ook zal er een Europees kader voor lichte elektrische voertuien (LEV's) worden vastgesteld, waardoor een deel van het nationale kader zal komen te vervallen. Vanaf het najaar van 2023 gaan waarschijnlijk de nieuwe elektrische steps regels in. 

Video over een elektrische step legaal

Veelgestelde vragen over een elektrische step legaal

Boete e step?

Met een elektrische step rijden zonder geldig rijbewijs, verzekering of kenteken of als de step niet aan de technische eisen voldoet kan tot boetes, grote financiële problemen, geschorst, ingetrokken rijbewijs of inbeslagname van de step leiden. Op dit moment is de minimale boete 300 euro!

Is een elektrische step legaal?

In Nederland zijn elektrische steps legaal, mits deze aan de door de Rijksdienst voor Wegen en Verkeer (RDW) gestelde technische eisen en wetgeving voor het besturen van deze voertuigen voldoen.

Geschreven Door

Ondertussen is onderzoeken en producten testen mijn hobby geworden. Een miskoop is snel gemaakt en verdiept zich daarom samen met mijn collega's in verschillende producten voor in en rondom het huis.