Beste airfryer om schoon te maken

Bestekooptest.nl / Beste Airfryer, Keuken & Koken / Hoe airfryer schoonmaken?

Airfryer schoonmaken

Laatste wijzing op december,2022 door Sabrina

4.5 op 5 is tevreden

Heb je ook zo'n super handige Airfryer in huis vanwege het gebruiksgemak, maar heb je na het bakken moeite om hem schoon te maken? De Airfryer is de allrounder onder de keukenhulpjes en makkelijk in gebruik, maar een airfryer schoonmaken kan soms een uitdaging zijn. Dit gezonde alternatief voor de frituurpan kan uiteraard ook vies worden, ondanks dat er geen frituurvet wordt gebruikt. Ook etensresten koeken aan en er komen vetspetters in de mand en opvangpan en ook het verwamingselement wordt vies, waardoor er tijdens gebruik een onaangename geur ontstaat. Hoe maak je al die onderdelen weer schoon? Zodat je ook nadat je je bord hebt leeg gegeten kunt genieten van je Airfryer, we geven je de beste tips om je airfryer schoon te maken en schoon te houden. 

Hoe airfryer schoonmaken?

Onderdelen en accessoires voor de Airfryer zijn meestal vaatwasmachine bestendig en gemakkelijk in gebruik. Vaatwassers verwijderen echter niet altijd hardnekkige vetresten. Als deze resten in de opvangbak en mand achterblijven, gaat hij niet alleen stinken, maar is je Airfryer ook onhygiënisch tijdens het gebruik. Er zijn veel verschillende manieren om de airfryer schoon te maken. 

Airfryer schoonmaken

Airfryer schoonmaken

Tip 1: Airfryer schoonmaken vaatwastablet

Lees eerst de gebruiksaanwijzing van je airfryer om er zeker van te zijn dat de binnenpan tegen vaatwastabletten kan. Als daar in staat dat de binnenpan niet vaatwasbestendig is kun je deze tip NIET GEBRUIKEN. Mag het wel? Dan kun je als volgt aangekoekt vet in de airfryer verwijderen met een vaatwastablet. 

Een vaatwastablet zorgt ervoor dat aangekoekt vet losgeweekt wordt en vergemakkelijkt het wegpoetsen van vuil op de mand en de pan. Hardnekkige bruine aanslag kan met deze tip niet volledig worden verwijderd. Ook het verwarmingselement wordt door deze tip niet gereinigd.
Benodigdheden:

 • Een vaatwastablet
 • Afwasborstel en spons
 • Kokend water
 • Afwasmiddel

Kook ongeveer een liter water en haal vervolgens het mandje uit de airfryer en stop deze in de wasbak. Vervolgens leg je in het mandje een vaatwastablet. Als het mogelijk is kun je het beste het oplosbare folie van het vaatwastablet verwijderen. Giet over de vaatwastablet kokend water en zorg dat de tablet goed oplost. Laat zo'n 30 tot 60 minuten het mandje staan zodat het vaatwastablet goed zijn werk kan doen. Eventueel kun je het mandje ook terugplaatsen in de airfryer. 

Na ongeveer 30 tot 60 minuten kun je de onderdelen met een afwasborstel borstelen. Giet het water weg, mocht er heel veel vet in het water zitten kan je dit het beste door de wc spoelen in plaats van door de gootsteen om eventueel verstopping te voorkomen. Doe daarna wat afwasmiddel op de spons en reinig hiermee de pan en het mandje. Als het goed is kun je nu gemakkelijk het meeste vuil en vet verwijderen. 

Spoel nu alles goed af en zorg ervoor dat er geen resten vaatwastablet en afwasmiddel achterblijven in de pan of het mandje. Droog daarna alles met een theedoek goed af. 

Airfryer schoonmaken vaatwastablet

Airfryer schoonmaken met een vaatwastablet

Tip 2: Airfryer schoonmaken met citroen

Een goede manier om hardnekkig vet te verwijderen, is door een citroen of citroensap te gebruiken. Heb je in huis extra citroenen liggen of heb je een fles citroensap staan? Hiermee maak je niet alleen je Airfryer schoon, maar ben je ook in een mum van tijd van nare geurtjes af. Volg onderstaande stappen om je Airfryer met citroen schoon te maken:

 • Bedek de bodem van de Airfryer met een stuk aluminiumfolie en giet er een dun laagje water op, slechts enkele millimeters dik. Optioneel: plaats de mand terug op de oorspronkelijke plaats om deze ook schoon te maken.
 • Snijd een citroen of limoen in vieren en leg de stukjes op de bodem, of plaats een kom citroensap in de Airfryer (controleer eerst of de kom hittebestendig is).
 • Zet de Airfryer ongeveer 10 minuten op 180 graden. Gedurende deze 10 minuten lost het vet op en wordt het door de aluminiumfolie opgevangen.
 • Verwijder de folie en de kom met citroen-/sap en veeg schoon. Droog vervolgens de airfryer met een zachte doek af.

Tip 3: Airfryer schoonmaken dasty

De complete airfryer schoonmaken met dasty is niet aan te raden aangezien Dasty de antiaanbaklaag aan kan tasten. Voor de binnenpan kan je dit middel beter niet gebruiken. Dasty is wel een perfect geschikt product om het mandje te reinigen. Gebruik dit product dus niet voor de binnenpan. Als het mandje niet meer glanst en donkerbruin is van aangekoekt vet, rijkelijk inspuiten met Dasty en afdekken met keukenpapier. Draag hiervoor beschermende handschoenen, want Dasty mag niet in contact komen met je huid. Spuit ook een beetje keukenpapier. Keukenpapier zorgt voor een betere en completere bedekking van de mand. Als je geen keukenpapier gebruikt, druppelt het product gewoon uit het mandje en heb je er feitelijk niets aan. Bovendien verdampt het op deze manier langzamer, zodat het langer werkt op aangekoekt vet.

Tip 4: Airfryer schoonmaken met baking soda

Een airfryer schoonmaken met baking soda is zeker mogelijk. Je kunt de mand en opvangbak gewoon in de vaatwasser doen, maar het verwarmingselement is het moeilijkst schoon te maken. Bovendien hebben verwarmingselementen soms een grondigere reiniging nodig. Baking soda is een geweldige manier om verwarmingselementen grondig te reinigen. Tevens is baking soda een milieuvriendelijk product. Volg onderstaande stappen:

 • Doe in een kom twee eetlepels baking soda
 • Voeg een eetlepel heet water toe en meng dit
 • Doop vervolgens een tandenborstel in het mengsel
 • Boen voorzichtig het verwarmingselement schoon
 • Droog met een theedoek of microvezeldoek het verwarmingselement af

Tip 5: Airfryer schoonmaken azijn

Het kan zijn dat er aanslag op je airfryer zit die er in de vaatwasser niet af gaat. Geen zorgen, want je hoeft niet meteen een nieuwe airfryer te kopen! Het enige wat je hoeft te doen is de mand met de hand schoon te maken. Zorg ervoor dat je geen agressieve reinigingsmiddelen gebruikt, omdat hierdoor de antiaanbaklaag van het mandje wordt verwijderd. Wat je wel kunt doen is de airfryer schoonmaken met azijn. Vul de gootsteen met heet water en zorg ervoor dat de mand volledig onder water staat. Voeg veel azijn toe en laat de mand ongeveer een uur weken. Haal de mand uit het water en schrob hem met een spons schoon. Je zult zien dat de aanslag verdwenen is! Spoel het mandje goed af want je wilt niet dat er de volgende keer dat je het mandje gebruikt de smaak van azijn te proeven is.

Hoe houd ik mijn Airfyer schoon?

Airfryers zijn geweldige dingen. Je bakt er groenten, snacks, friet of aardappelen lekker krokant in, allemaal op basis van lucht in plaats van vet. Een super handige uitvinding, maar voor een goede werking is het wel belangrijk om hem regelmatig schoon te maken. Iedereen die wel eens een Airfryer heeft gebruikt, weet hoe makkelijk het is om een heerlijk gerecht te maken. Maar hoe houd je je Airfryer schoon voor het volgende gebruik? Voorkomen dat je airfryer vies wordt, is beter dan genezen. Omdat er geen manier meer is om een aangekoekt exemplaar te redden. Onze tip is dan ook om een airfryer geregeld een grondige schoonmaakbeurt te geven. 

Een gewone frituurpan hoef je niet na iedere keer dat je hem hebt gebruikt schoon te maken. Omdat veel mensen een airfryer kopen ter vervanging van een friteuse, gaan ze ervan uit dat hetzelfde geldt. Het is echter niet genoeg om maandelijks snel een doekje over het apparaat heen te halen. Eigenlijk zou je je airfryer na elk gebruik moeten schoonmaken! Maak het elke keer schoon als je iets klaarmaakt in plaats van het meteen terug in de kast te zetten.

Maak de airfryer direct na gebruik schoon. We raden aan om dit meteen te doen terwijl de airfryer nog heet is. Vul na het eten de pan met warm water en wat afwasmiddel om het tijdens het eten in te laten weken. Na een maaltijd haal je achtergebleven vet en etenswaren gemakkelijk uit de bak en spoel je je airfryer weer schoon. Dit is een perfecte manier om je airfryer mooi te houden.

Airfryer schoonmaken oma weet raadt

Een airfryer schoonmaken oma weet raadt daar vind je veel gebruikte tips hoe je dit het beste kunt doen. Hier vind je tips en uitleg hoe je met (in de meeste gevallen) huismiddelen een airfryer kan schoonmaken. Oma weet raadt geeft eigen tips maar ook tips van andere mensen worden weergegeven en kan je ook de ervaringen van andere mensen zien. 

Video over een Airfryer schoonmaken

Veelgestelde vragen over een Airfryer schoonmaken

Welke airfryer is het makkelijkst schoon te maken?

De Philips Airfryer is niet alleen heel makkelijk in gebruik, maar ook nog eens makkelijk schoon te maken na elk gebruik. Alle losse onderdelen van de Airfryer zijn vaatwasmachine bestendig en bovendien is de Airfryer gemakkelijk met de hand te onderhouden.

Hoe airfryer schoonmaken met Vaatwastablet?

Plaats een vaatwastablet in de mand van de airfryer. Vul de mand ruim vol met kokend water. Laat het minstens 30 minuten inwerken. Maak vervolgens de mand en de pan met een zachte spons schoon en gebruik eventueel nog wat afwasmiddel.

Hoe maak je de pan van de airfryer schoon?

Reinig de pan van de airfryer met warm water en afwasmiddel of gebruik een milde ontvetter. Zitten er aangekoekte etensresten in de pan, voeg dan een ruime hoeveelheid warm water en afwasmiddel toe en laat dit 10 minuten weken. Gebruik een spons of een zachte borstel om de pan schoon te maken.

Kan je bakpapier in de airfryer doen?

Het beste kun je geen bakpapier in de airfryer doen want je dekt de bodem hier mee af en dat beperkt de luchtstroom in de airfryer. Hierdoor functioneert de airfryer niet meer optimaal. 

Geschreven Door

Ondertussen is onderzoeken en producten testen mijn hobby geworden. Een miskoop is snel gemaakt en verdiept zich daarom samen met mijn collega's in verschillende producten voor in en rondom het huis.